Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

SD vill riva bro till Rinkeby

Inför valet uppger SD i Sundbyberg att partiet vill riva bron till Rinkeby på grund av risk för att ”gängkriminella i Rinkeby kommer över och rekryterar ungdomar”. Förslaget har mötts av stark kritik från politiker som menar att SD drar alla Rinkebybor över en kam.

Nyheter · Publicerad 23:00, 25 aug 2022

Bron som förbinder Ursvik med Rinkeby stod klar 2017 och uppges ha kostat närmare 100 miljoner kronor att bygga. Ursvik är ett område med många nybyggda bostäder. Rinkeby ligger vid Järvafältet och klassas som ett särskilt utsatt område.

Nu vill SD i Sundbyberg riva bron.

”Den upplevda otryggheten har redan ökat, vilket bland annat märks på att bostadspriserna i Stora Ursvik har sjunkit”, skriver Carina Cortés, Sverigedemokraternas ordförande i Sundbyberg, i ett mejl till Aftonbladet.

Cortés menar att bron utgör en uppenbar risk för spridning av kriminalitet.

”Ursvik har varit ett lugnt område där det har varit tryggt för barnen att växa upp. Rinkeby å andra sidan brottas med hederskultur, gängkonflikter, grovt våld och polishat. I Sundbyberg har vi redan två riskområden (Rissne och Hallonbergen). Vi vill inte att det skapas ett tredje”, skriver hon.

– Risken finns att de gängkriminella i Rinkeby kommer över och rekryterar ungdomar, säger Richard Torsslow (SD), vice ordförande i Sundbyberg.

Våren 2021 sade sig Moderaterna vilja kameraövervaka bron, enligt Expressen.

– Det finns en risk att kriminaliteten där påverkar Ursviksborna, menade M-politikern Axel Conradi.

Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg, skräder inte orden över förslaget.

– Att man jämför möjligheterna att röra sig med att gängkriminaliteten ska öka, då hoppas jag verkligen att man vill riva hela Essinge­leden, säger han till SVT.

Även flitiga Twitteranvändaren Annika Strandhäll (S) har kommenterat SD i Sundbybergs ambition och skriver att en majoritet av Rinkebyborna är vanliga människor som arbetar och älskar sina barn.

Miljöpartiets språkrör Per Bo­lund uttrycker ilska över förslaget på Twitter och får medhåll från flera håll när han skriver: ”Integration görs inte genom att riva broar, utan genom att bygga nya.”

Det finns samtidigt twittrare som tycker att det är hyckleri att avfärda SD:s förslag när man inte bor i närheten av ett utsatt område.

”Om vi bygger en bro mellan Rinkeby och Östermalm så blir nog allt bra”, skriver en person.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10