Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

SD vill förhandla med M och KD om bensinskatt

SD har tagit fram en lista med 30 punkter som bedöms vara rimliga att budgetförhandla om med M och KD. På listan finns bland annat sänkt bensinskatt och slopad plastpåseskatt.

Nyheter · Publicerad 15:00, 14 okt 2021

Förutom tidigare kända punkter som slopad familjevecka och mer pengar till rättsväsende innehåller listan förslag på energieffektiviseringar, minskat skydd av skog, inklusive fjällnära skog, samt fler förvarsplatser.

SD ser även samsyn i att sänka skatten på investeringssparkonton (ISK), avskaffa plastpåseskatten och avskaffa skatten på avfallsförbränning.

Man vill också budgetförhandla om bensinskatten, som Moderaterna vill sänka med sju miljarder kronor 2022.

– Bränsleskatten på bensin och diesel är ett sådant område där vi inte har identiska förslag men i samma riktning, säger SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Alla partier och regeringen har nu lagt sina budgetförslag. Den 18 november ska det så kallade betänkandet justeras i finansutskottet och riksdagen ska fatta beslut den 24 november.

– I hyfsat god tid innan det behöver vi vara överens, säger Sjöstedt.

En fråga har varit hur SD ska agera i frågorna om pensioner, a-kassa och sjukförsäkring, där M och SD står långt ifrån varandra.

SD har på senare tid skrivit flera debattartiklar tillsammans med M, KD och L. Oscar Sjöstedt stod i förra veckan och presenterade politik sida vid sida med Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson i SVT:s Aktuellt.

Han beskriver det som ett nytt steg för Sverigedemokraterna.

– Jag upplever att vi har god relation, god dialog och pratar fritt. För mig är det en ganska naturlig utveckling. Det är klart att man måste beskriva det som ett nytt skede att vi kan agera gemensamt och även inom ramen för budgetpolitiken, säger Oscar Sjöstedt.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier