Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd.
Johannesevangeliet 1:16

Världen idag

Richard Jomshof (SD) vill se över den nuvarande diskrimineringslagen. Foto: Maja Suslin/TT

SD-topp vill avskaffa diskrimineringslagen – ”exkluderar grupper”

Diskrimineringslagen borde utredas och möjligen avskaffas. Det hävdar SD-toppen Richard Jomshof som menar att den nuvarande lagen inte skyddar människor utifrån politiska övertygelser.

Nyheter · Publicerad 21:00, 6 okt 2022

Sedan 2008 har vi en särskild diskrimineringslag i Sverige. I lagen finns det sju diskrimineringsgrunder – kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof, som nyligen utsågs till ny ordförande för riksdagens justitieutskott, tycker dock att denna lag bör skrotas.

– Att se över är väl inte fel, att man tittar på om lagen träffar rätt. Om du har en diskrimineringslag som endast pekar ut vissa diskrimineringsgrunder så exkluderar man andra, säger han till Arbetet.

Jomshof anser att en diskrimineringslag borde innehålla förbud mot att diskriminera på grund av politisk uppfattning.

Flera SD-politiker uppger att de utsatts för diskriminering på grund av sin politiska övertygelse. I början av 2000-talet sparkades Jomshof själv som lärare i Karlskrona på grund av sitt engagemang inom SD.

Richard Jomshof har i riksdagen motionerat om att ha med politisk uppfattning som en diskrimineringsgrund i skolans läroplan.

– Det handlar i grund och botten om att skolan inte ska vara politiserad. I dag kan ju skolan sparka lärare för att de har en viss politisk uppfattning, säger Jomshof.

Under SD:s senaste landsdagar debatterades frågan om politisk diskriminering i läroplanen, men en majoritet valde att gå på partistyrelsens linje om att samtliga diskrimineringsgrunder bör tas bort och ersättas med en regel som förbjuder ”otillbörlig särbehandling”, uppger Arbetet.

Intern strid i muslimska partiet Nyans – grundaren utmanas

Politik. Partiet Nyans skakas av en intern strid, bara några månader efter att man vunnit fullmäktigemandat... tisdag 6/12 14:00

Enkla bedjare – inte bara teologer – kan tolka Bibeln

Ledare I den ständigt pågående, och nödvändiga, debatten om vad som är sann och sund kristen livsstil... tisdag 6/12 00:10

Jesuscentrerad predikan av ny ärkebiskop

Ledare Inom den svenska kristenheten ställer nog många frågan ifall det gick att skönja en ny ton i... tisdag 6/12 00:00