Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

SD-topp debatterade Bibeln med palestinsk premiärminister

– Varför ser du flisan i din broders öga men märker inte bjälken i ditt eget öga?

Det sade SD-politikern Charlie Weimers till palestiniernas premiärminister Mohammad Ishtayeh i en digital EU-debatt om Israel nyligen. Uttalandet fick premiärministern att själv argumentera utifrån Bibeln.

Nyheter · Publicerad 11:00, 26 apr 2021

Det är inte var dag som palestinska ledare uppmanar sina meningsmotståndare att läsa Bibeln. I torsdags hände det dock då den svenske EU-parlamentarikern Charlie Weimers (SD) debatterade Israel med palestiniernas premiärministern Mohammad Ishtayeh.

Upprinnelsen till det hela var att Mohammad Ishtayeh sade att han hoppas att det är tid att Israel ”hålls ansvarigt för allt som de gör” av hänsyn till ”demokrati och respekt för mänskliga rättigheter”. Uttalandet fick Charlie Weimers att gå i taket.

– Premiärminister, låt mig dela några visa ord från den heliga skriften, Matteus 7:3. ”Varför ser du flisan i din broders öga men märker inte bjälken i ditt eget öga?” sade han.

Därefter radade Charlie Weimers upp flera exempel som han menar visar att det inte råder frihet och demokrati i de palestinska områdena: En majoritet av palestinierna anser inte att deras politiska val går rätt till; en övervägande del av dem uppger att de inte kan kritisera Hamas eller den palestinska myndigheten utan rädsla; och en stor del av dem anser att det förkommer korruption hos de styrande.

Han påpekade också att den av EU terrorklassade rörelsen Hamas kan vinna valen i både Gaza och på Västbanken (Judeen och Samarien) och att terroristen Marwan Barghouti skulle kunna bli president.

– Det här bådar inte gott för en fredlig lösning på Mellanösterns fredsprocess. […] Vad är det för mening med internationella fredsansträngningar om en majoritet av palestinierna föredrar terror framför fred? Hur ska du försöka förändra ert tankesätt och en kultur som romantiserar terrorism? sade Weimers.

Mohammad Ishtayeh bemötte kritiken genom att använda religiöst språk, även han.

– Min kära vän, herr Charlie Weimers, vi är inte profeter. Vi är människor, vi gör alla misstag, sade han.

Därefter frågade han sig hur många israeler som har dödats av palestinier de senaste åren och påpekade att den officiella hållningen från palestinskt håll är fred, och inte terror.

– Därför tycker jag att du är väldigt orättvis. Och jag tycker att du förödmjukar Bibeln genom att citera den på ett felaktigt sätt för att rättfärdiga dina argument.

– Snälla, läs hela Bibeln – och tillämpa rättvisa, fred och kärlek, fortsatte han.

Och det var inte sista gången som premiärministern hänvisade till Bibeln. Efter att ha bett Charlie Weimers att inte komma med anklagelser mot ett fattigt, ”oskyldigt” och ”ofarligt” folk som kämpar för frihet bad han honom ta sig en ordentlig titt i Bibeln.

– Jag kan ge dig tusen verser som stöder detta argument, sade han.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10