Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Rebecka Fallenkvist är i blåsväder för andra gången. Foto: Sofia Ekström/SvD/TT

SD-profil tas ur tjänst – skrev sexualiserande om Anne Frank

Rebecka Fallenkvist, frontfigur för SD:s tv-satsning Riks och nyligen invald ledamot i Stockholms regionfullmäktige, har tagits ur tjänst efter ett uttalande på sociala medier om Anne Frank.

Nyheter · Publicerad 19:00, 17 okt 2022

I ett händelseinlägg på Instagram, som senare raderats, kallade Fallenkvist Anne Frank, som dog i koncentrationsläger under andra världskriget, för ”sedeslös” och ”kåtheten själv”.

Publiceringen har väckt starka reaktioner från bland annat Judiska centralrådet.

”Fallenkvist uttrycker en anmärkningsvärd respektlöshet för Anne Frank som Förintelseoffer, skriver rådet i ett uttalande.

SD tar nu Fallengren ur tjänst medan internutredning pågår.

”Vi ser allvarligt på Rebeckas okänsliga och olämpliga jargong på sociala medier och kommer att inleda en intern process tillsammans med vår HR-avdelning”, skriver SD:s presschef Oskar Cavalli-Björkman i ett skriftligt uttalande till TT.

Detta gäller anställningen för Riks, enligt presschefen. Fallenkvist är även förtroendevald som ledamot i regionfullmäktige i Stockholm.

Fallenkvist bemöter kritiken genom ett sms till Dagens Nyheter:

”Min story syftade till det goda och mänskliga hos Anne – inte att förminska ondskan som hon utsattes för. Några valde att misstolka min story, varför jag tog ner den, jag vill inte att någon tar illa upp i onödan”, skriver hon.

Fallenkvist har tidigare kritiserats för att ha ropat ”helg seger” under en intervju vid SD:s valvaka med den SD-vänliga sajten Samnytt. Uttrycket har kritiserats för att antyda till det nazistiska slagordet ”Hell seger”.

Regeringen ger uppdrag om ny svensk folkräkning

Samhälle. För första gången på flera decennier ska en ny svensk folkräkning genomföras. – Vi har tappat... fredag 31/3 18:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

S-förbund i Instagram-inlägg: Förbjud koranbränningar

Politik. Det socialdemokratiska sidoförbundet Tro och Solidaritet uppmanar till förbud mot koranbränningar.... fredag 31/3 15:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00