Varifrån skall min hjälp komma? Min hjälp kommer från Herren, som har gjort himmel och jord.
Psaltaren 121:1-2

Världen idag

SD beslutade under sina landsdagar tona ner kärnfamiljens betydelse genom att ändra i en skrivning där det tidigare stod att kärnfamiljen är det bästa för barnen. På bilden syns Jimmie Åkesson, sambon Louise Erixson och deras son Nils som fick vara med på landsdagarna. Foto: Pavel Koubek/TT

SD övergav värdekonservativ familjepolitik

Kärnfamiljens betydelse tonas ner, motstånd mot samkönade adoptioner försvinner, sänkt abortgräns och samvetsfrihet prioriteras bort och dödshjälp ska utredas. I helgen ändrade Sverigedemokraterna sin hållning i många frågor där partiet tidigare stått ut i svensk politik.

Nyheter · Publicerad 14:30, 25 nov 2019

Sverigedemokraterna accepterar numera dagens svenska abortlagstiftning på samma sätt som alla andra riksdagspartier. Något särskilt högljutt motstånd bjöds det inte heller på från abortmotståndare.

Varken andre vice ordföranden Julia Kronlid eller riksdagsledamoten Alexander Christiansson, båda med en uttalad kristen tro, gav uttryck för någon direkt kritik mot SD:s abortförändring.

Det gjorde däremot Paula Bieler, tidigare del av partiets ledning men som lämnat SD-toppen i samband med förändringen av politiken.

– Det här är en känslig fråga. Men för mig som har fått ta flera debatter om detta så har jag bara blivit mer och mer stärkt i att vår nuvarande hållning är den rätta, sa hon under landsdagarna och förespråkade att SD även fortsatt skulle stå för en 12-veckorsgräns för fri abort.

– Jag tycker att det är oerhört beklagligt om vi aktivt skulle ställa oss bakom den nuvarande lagstiftningen. Jag blev inte sverigedemokrat för att jag är rädd för obekväma åsikter, sa Bieler.

Förändringen röstades dock igenom.

SD beslutade också att tona ner kärnfamiljens betydelse genom att ändra i en skrivning där det tidigare stod att kärnfamiljen är det bästa för barnen. Numera anser man i stället att det ”oftast” är det bästa. Samkönade adoptioner är något SD nu accepterar.

”Genom att säga ja till samkönade pars rätt att adoptera barn hoppas partiet … kunna glänta på dörren till hbtq-rörelsen”, skriver SVT:s kommentator Mats Knutson i en analys.

Samvetsfrihet är heller inget SD kommer att driva framöver, och dessutom slopas partiets förslag om frivillig inkomstdelning mellan makar.

Mot partiledningens vilja fattade landsdagarna också beslut om att man vill utreda de juridiska och etiska frågorna kring införandet av laglig dödshjälp i Sverige, en fråga där även flera andra riksdagspartier nu kan vara på väg att svänga.

En fråga där SD dock inte ändrar sitt synsätt är invandringen.

­ Det måste vara fler som återvandrar än som invandrar och de som har kommit måste anpassa sig, sade partiledaren Jimmie Åkesson under landsdagarna.

Jag tycker att det är oerhört beklagligt om vi aktivt skulle ställa oss bakom den nuvarande [abort-]lagstiftningen. Jag blev inte sverigedemokrat för att jag är rädd för obekväma åsikter.

Vem leder den svenska politiska dansen?

Ledare Som en blixt från klar himmel meddelade Jonas Sjöstedt att han avgår som vänsterledare – just när han lyckats göra en remarkabel comeback för sitt...

Dags för Iran att återknyta de historiska banden till Israel

Israelkommentar Israelkommentar. Få länder i Mellanöstern har en lika lång och betydelsefull historia i relation till det judiska folket som dagens Iran. Påståendet kan verka...

Vill ge hopp till den unga generationen

Församlingsliv Västerås. Allianskyrkan är en församling där alla generationer trivs och får ta plats, och där ungdomarna får vara med och ta ansvar. – Vi har skapat en miljö...

Ta vara på och ta på allvar de möjligheter som ges för att komma närmare Gud, livets källa.

Inför söndag Hebr 2:9–10 En källa förknippar vi oftast med vatten, en plats där man kan släcka sin törst. I våras sprang jag Göteborgsvarvet. Då handlar mycket om...

Urban Ringbäck, 65 år

Jubilar Förkunnare. Urban Ringbäck var redan i tioårsåldern inställd på att bli pastor som sin far. Han älskar att förkunna i både tal och sång och han har inga planer...
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Vill ge hopp till den unga generationen

Församlingsliv Allianskyrkan är en församling där alla generationer trivs och får ta plats, och där ungdomarna får vara med och ta ansvar. – Vi har skapat en miljö...

Urban Ringbäck, 65 år

Jubilar Urban Ringbäck var redan i tioårsåldern inställd på att bli pastor som sin far. Han älskar att förkunna i både tal och sång och han har inga planer...