Ni ska lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria.
Johannesevangeliet 8:32

Världen idag

SD beslutade under sina landsdagar tona ner kärnfamiljens betydelse genom att ändra i en skrivning där det tidigare stod att kärnfamiljen är det bästa för barnen. På bilden syns Jimmie Åkesson, sambon Louise Erixson och deras son Nils som fick vara med på landsdagarna. Foto: Pavel Koubek/TT

SD övergav värdekonservativ familjepolitik

Kärnfamiljens betydelse tonas ner, motstånd mot samkönade adoptioner försvinner, sänkt abortgräns och samvetsfrihet prioriteras bort och dödshjälp ska utredas. I helgen ändrade Sverigedemokraterna sin hållning i många frågor där partiet tidigare stått ut i svensk politik.

Nyheter · Publicerad 14:30, 25 nov 2019

Sverigedemokraterna accepterar numera dagens svenska abortlagstiftning på samma sätt som alla andra riksdagspartier. Något särskilt högljutt motstånd bjöds det inte heller på från abortmotståndare.

Varken andre vice ordföranden Julia Kronlid eller riksdagsledamoten Alexander Christiansson, båda med en uttalad kristen tro, gav uttryck för någon direkt kritik mot SD:s abortförändring.

Det gjorde däremot Paula Bieler, tidigare del av partiets ledning men som lämnat SD-toppen i samband med förändringen av politiken.

– Det här är en känslig fråga. Men för mig som har fått ta flera debatter om detta så har jag bara blivit mer och mer stärkt i att vår nuvarande hållning är den rätta, sa hon under landsdagarna och förespråkade att SD även fortsatt skulle stå för en 12-veckorsgräns för fri abort.

– Jag tycker att det är oerhört beklagligt om vi aktivt skulle ställa oss bakom den nuvarande lagstiftningen. Jag blev inte sverigedemokrat för att jag är rädd för obekväma åsikter, sa Bieler.

Förändringen röstades dock igenom.

SD beslutade också att tona ner kärnfamiljens betydelse genom att ändra i en skrivning där det tidigare stod att kärnfamiljen är det bästa för barnen. Numera anser man i stället att det ”oftast” är det bästa. Samkönade adoptioner är något SD nu accepterar.

”Genom att säga ja till samkönade pars rätt att adoptera barn hoppas partiet … kunna glänta på dörren till hbtq-rörelsen”, skriver SVT:s kommentator Mats Knutson i en analys.

Samvetsfrihet är heller inget SD kommer att driva framöver, och dessutom slopas partiets förslag om frivillig inkomstdelning mellan makar.

Mot partiledningens vilja fattade landsdagarna också beslut om att man vill utreda de juridiska och etiska frågorna kring införandet av laglig dödshjälp i Sverige, en fråga där även flera andra riksdagspartier nu kan vara på väg att svänga.

En fråga där SD dock inte ändrar sitt synsätt är invandringen.

­ Det måste vara fler som återvandrar än som invandrar och de som har kommit måste anpassa sig, sade partiledaren Jimmie Åkesson under landsdagarna.

Jag tycker att det är oerhört beklagligt om vi aktivt skulle ställa oss bakom den nuvarande [abort-]lagstiftningen. Jag blev inte sverigedemokrat för att jag är rädd för obekväma åsikter.

75 år sedan Auschwitz befriades

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. Av förklarliga skäl kommer världens uppmärksamhet under Förintelsens minnesdag måndagen den 27 januari ha ett särskilt fokus på förintelselägret...
Familjefrågan Jag har en väninna som jag upplever är snäll men som ibland kan säga förminskande saker till mig. Jag är rädd överlag att bli påhoppad, för att jag...

Utstött – men pånyttfödd

Missionsglimten Jag är helt omtumlad av mötet med Alamak! Hon är strax över tjugo år och bor i ett av Asiens tuffaste länder. I dag står hon utanför sin...
Senaste nytt
Mest lästa just nu
Familjefrågan Jag har en väninna som jag upplever är snäll men som ibland kan säga förminskande saker till mig. Jag är rädd överlag att bli påhoppad, för att jag...

Utstött – men pånyttfödd

Missionsglimten Jag är helt omtumlad av mötet med Alamak! Hon är strax över tjugo år och bor i ett av Asiens tuffaste länder. I dag står hon utanför sin...

Sälj inte ut evangeliet för det som är politiskt korrekt

Serie För kristenhetens del lever man i farlig omedvetenhet om sitt eget läge. Likt Esau har kyrkan sålt sin trovärdighet mot att få njuta acceptansens...