Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Att starta upp oljekraftverk i Sverige är bättre än att importa kolkraft, anser Elsa Widding (SD). Foto: Jonas Ekströmer/TT

SD-ledamot tonar ner klimatkris – kritiseras av S och MP

Den nyinvalda SD-ledamoten Elsa Widding anser att klimatkrisen saknar vetenskapligt stöd.

– Allt vi gör inom klimatområdet är symbolpolitik, säger hon i riksdagen och får stark kritik från flera ledamöter från S och MP.

Nyheter · Publicerad 22:00, 20 okt 2022

Elsa Widding valdes in i riksdagen i samband med valet och nu har hon gjort sitt första framträdande i riksdagen. Under debatten säger hon att ordet kris bör användas med stor försiktighet.

– Att vi skulle befinna oss i en klimatkris anser jag saknar vetenskapligt stöd. Det gjorde vi senast på 1960-talet när somrar uteblev eller blev så korta att man inte hann skörda.

Widding fortsatte:

– Fru talman, är det dåligt att starta upp ett oljekraftverk i Sverige? Självklart är det bra för dem som slipper frysa ihjäl i vinter, men hur ser klimatet på saken? Inte nödvändigtvis dåligt, sade hon och påstod att man slipper import av kolkraft som är värre för klimatet och får lägre transmissionsförluster.

Hon erkände att temperaturen stiger globalt och att värmeböljorna blir varmare.

– Men kylan blir också mindre kall vilket gör att det är väsentligt färre som dör av kyla i dag, på totalen, om man kan prata i de ordalagen så är det någonting positivt som har hänt.

Widding framförde, med hänvisning till FN:s klimatpanel IPCC, att om Sverige minskar sina utsläpp till noll så påverkar det bara den globala temperaturen med 0,0027 grader.

– Allt vi gör inom klimatområdet är symbolpolitik, självklart med goda avsikter att påverka andra länder men våra ansträngningar kommer aldrig att kunna mätas som en temperaturpåverkan, sade hon.

Efter anförandet tog flera S-ledamöter och MP:s Elin Söderberg replik på Widding och uttryckte stark oro.

– Det är bedrövligt, jag skäms. För 24 timmar sedan stod vi och lyssnade på Ulf Kristersson här i riksdagens kammare som talade vitt och brett om klimatarbetet och Parisavtalet, och här står vi 24 timmar senare och lyssnar på det största underlaget i regeringsunderlaget som rent ut sagt drar hela arbetet för att rädda vår planet i smutsen, sade S-ledamoten Markus Selin.

En annan som tog replik på Widding var tidigare EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S) som undrade vad SD egentligen vill göra för att minska den globala upphettningen.

Elsa Widding svarade att det bästa man kan göra är att hjälpa fattiga länder att finansiera kolkraftverk med hög verkningsgrad eftersom kolkraftverk med låg verkningsgrad släpper ut mer svavel, kväve och koldioxid.

Sverige ska införa fängelser för ungdomar

Brott. Regeringen går vidare med att inrätta ungdomsfängelser. Kriminalvården får nu i uppdrag att påbörja... fredag 29/9 19:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Kyrkor i Fruängen och Storvreta öppnar upp efter våldsvågen

Krisstöd. Efter att en person skjutits till döds utomhus vid Mälarhöjdens IP ordnas nu krisstöd på flera sätt... fredag 29/9 15:00

Möta lejonen – bättre alternativ än att sluta be

”Det är gripande, uppmuntrande och förkrossande att läsa om hur heliga gudsmän och gudskvinnor förr... fredag 29/9 14:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00