Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Rosengårdsborna bör få bättre möjlighet att höra det kristna budskapet, anser SD i Malmö. Foto: Mikael Good

SD-förslag: Bygg fler kyrkor i Rosengård

Sverigedemokraterna i Malmö vill att Svenska kyrkan etablerar en kyrka eller ett centrum i Rosengård. Det framgår av en motion till kyrkofullmäktige i Malmö.

”Långsiktigt vill vi att kyrkor upprättas i utanförskapsområden som i dag av allmänheten uppfattas som muslimska enklaver,” står det i motionen.

Nyheter · Publicerad 16:00, 20 jan 2021

SD, som är tredje största nomineringsgrupp i pastoratets fullmäktige, anser att Svenska kyrkan bör gå i bräschen för att missionera i Rosengård.

”En av Svenska kyrkans grundläggande uppgifter är mission och därmed är det en självklarhet att Svenska kyrkan ska vara närvarande i just de områden där det i dag saknas en kristen närvaro och där det finns många Malmöbor som möjligen kan konvertera”, står det i motionen.

”Därför menar Sverigedemokraterna att etablerandet av en kyrka eller kristen mötesplats vid Rosengårds centrum är viktigt för att erbjuda nyanlända och andra Rosengårdsbor en möjlighet att bli en del av Svenska kyrkans kristna gemenskap”.

Med tanke på att Islamiska förbundet i Malmö har en mötesplats i Rosengårds centrum skulle Svenska kyrkans närvaro ”bryta islams monopol när det gäller religiös närvaro i området”, menar nomineringsgruppen.

I Rosengårds centrum låg tidigare svenskkyrkliga Rosengårds kyrka, som invigdes 1970. Byggnaden avsakraliserades 2000, sedan antalet samfundsmedlemmar i stadsdelen minskat kraftigt, och fungerar i dag som fritidsgård.

Ambitionen att Svenska kyrkan ska etablera ”fler kyrkor och kristna mötesplatser i Malmös utsatta områden” finns med i SD:s budgetreservation för 2021. Här föreslår man även att kyrkorådet ska ”utreda återetableringen av en kyrka i Rosengårds centrum”, liksom upprätta en missionsstrategi för Malmö pastorat.

I dag finns det en kristen kyrka i Rosengård – Maria i Rosengårds katolska församling, som invigdes 1990. Strax utanför Rosengård ligger Svenska kyrkans Västra Skrävlinge kyrka. Den utsattes för upprepad vandalisering i augusti förra året, då ett 30-tal av kyrkans fönster krossades och en Kristusstaty slogs sönder.

En av Svenska kyrkans grundläggande uppgifter är mission.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Här ska barn och äldre samsas under samma tak

Huddinge. Huddinge kommun hänger på trenden att kombinera äldreboende och förskola i angränsande byggnader. –... måndag 25/10 08:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier