Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Rosengårdsborna bör få bättre möjlighet att höra det kristna budskapet, anser SD i Malmö. Foto: Mikael Good

SD-förslag: Bygg fler kyrkor i Rosengård

Sverigedemokraterna i Malmö vill att Svenska kyrkan etablerar en kyrka eller ett centrum i Rosengård. Det framgår av en motion till kyrkofullmäktige i Malmö.

”Långsiktigt vill vi att kyrkor upprättas i utanförskapsområden som i dag av allmänheten uppfattas som muslimska enklaver,” står det i motionen.

Nyheter · Publicerad 16:00, 20 jan 2021

SD, som är tredje största nomineringsgrupp i pastoratets fullmäktige, anser att Svenska kyrkan bör gå i bräschen för att missionera i Rosengård.

”En av Svenska kyrkans grundläggande uppgifter är mission och därmed är det en självklarhet att Svenska kyrkan ska vara närvarande i just de områden där det i dag saknas en kristen närvaro och där det finns många Malmöbor som möjligen kan konvertera”, står det i motionen.

”Därför menar Sverigedemokraterna att etablerandet av en kyrka eller kristen mötesplats vid Rosengårds centrum är viktigt för att erbjuda nyanlända och andra Rosengårdsbor en möjlighet att bli en del av Svenska kyrkans kristna gemenskap”.

Med tanke på att Islamiska förbundet i Malmö har en mötesplats i Rosengårds centrum skulle Svenska kyrkans närvaro ”bryta islams monopol när det gäller religiös närvaro i området”, menar nomineringsgruppen.

I Rosengårds centrum låg tidigare svenskkyrkliga Rosengårds kyrka, som invigdes 1970. Byggnaden avsakraliserades 2000, sedan antalet samfundsmedlemmar i stadsdelen minskat kraftigt, och fungerar i dag som fritidsgård.

Ambitionen att Svenska kyrkan ska etablera ”fler kyrkor och kristna mötesplatser i Malmös utsatta områden” finns med i SD:s budgetreservation för 2021. Här föreslår man även att kyrkorådet ska ”utreda återetableringen av en kyrka i Rosengårds centrum”, liksom upprätta en missionsstrategi för Malmö pastorat.

I dag finns det en kristen kyrka i Rosengård – Maria i Rosengårds katolska församling, som invigdes 1990. Strax utanför Rosengård ligger Svenska kyrkans Västra Skrävlinge kyrka. Den utsattes för upprepad vandalisering i augusti förra året, då ett 30-tal av kyrkans fönster krossades och en Kristusstaty slogs sönder.

En av Svenska kyrkans grundläggande uppgifter är mission.

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00