Ni är världens ljus. En stad som ligger på ett berg kan inte döljas.
Matteusevangeliet 5:14

Världen idag

Schweiz röstade nej till klimatåtgärder

Nej, nej och åter nej. Schweizarna har sagt sitt vid valurnorna – det blev nej till de omfattande klimatåtgärder som föreslogs – och nej till ett förbud mot syntetiska bekämpningsmedel.

Åtgärderna skulle ha liten effekt på klimatet, menade kritikerna till lagförslaget enligt BBC.

Nyheter · Publicerad 07:00, 16 jun 2021

51,6 procent av dem som röstade i söndagens val sade nej till ett lagförslag som skulle minska landets utsläpp av koldioxid, som därför inte kommer att införas. Lagförslaget hade tagits fram för att hjälpa landet att nå klimatmålen i enlighet med Parisavtalet.

Schweiz klimatminister Simonetta Sommaruga beklagade valresultatet, då det enligt henne innebär att det kommer bli ”mycket svårt” att nå klimatmålen om att halvera landets utsläpp fram till 2030.

Enligt BBC verkar många av de röstande ha varit oroade för hur åtgärderna skulle slå mot ekonomin i ett läge då landet återhämtar sig från coronapandemin.

Motståndare till lagförslaget har också pekat på att Schweiz endast står för 0,1 procent av de globala utsläppen och menat att åtgärderna skulle få liten effekt, skriver BBC.

Schweizarna röstade även nej till ett förslag om totalförbud mot syntetiska bekämpningsmedel inom tio år, samt till ett förslag som skulle ersätta jordbrukare som valde att fasa ut eller minska användandet av bekämpningsmedel.

Under Schweiz system med direktdemokrati hålls folkomröstningar med några månaders mellanrum på nationell, regional och lokal nivå. Varje förslag från allmänheten kan tas till en nationell omröstning så länge det samlar minst 100 000 underskrifter.

Visa respekt för dem som väljer bort vaccination mot covid-19

Ledare Obligatorisk vaccinering mot covid-19 för alla invånare och vaccinkrav för alla som vill ha ett... torsdag 5/8 00:10

Pilgrimsvandring är på frammarsch i Sverige

Samhälle. Människan har i alla tider vandrat till heliga platser. Det är något som får oss att ge oss iväg i... torsdag 5/8 05:00

Vi behöver mycket kärlek ur stammen för att vara Guds träd tillsammans.

Inför söndag I juli var jag med på missionsbåten Shalom i Kalmarsund under några fantastiska dagar med sol,... torsdag 5/8 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier