Nyheter

Schwarzenegger i nytt tal: ”Hatets väg är de svagas väg”

Arnold Schwarzenegger vid ett besök i koncentrationslägret Auschwitz i höstas.
Arnold Schwarzenegger vid ett besök i koncentrationslägret Auschwitz i höstas.

Med avstamp i Auschwitz vänder sig Arnold Schwarzenegger i ett tal till dem som anammat antisemitism och andra hatbaserade idéer. Hatets väg leder till svaghet, medan ansvarstagande och omfamnande av obehag leder till styrka, menar skådespelaren.

Publicerad Uppdaterad

Talet, som publicerades i form av ett tolv minuter långt videoklipp på Arnold Schwarzeneggers Youtube-kanal i början av mars, har fått över en halv miljon visningar.

I inledningen tar den världskände skådespelaren, kroppsbyggaren och politikern sitt avstamp i ett besök i koncentrationslägret Auschwitz i Polen som han nyligen gjorde, där han beskriver vad som en gång utspelade sig på platsen, när över en miljon människor, varav de flesta judar, blev mördade där.

– Det finns påminnelser överallt om de fasor som inträffade där, konstaterar han.

Schwarzenegger beskriver den känslomässiga tyngden som drabbade honom som ”hårdare än någon knäböj han någonsin gjort”, varefter han vänder sig till de människor som ”kanske redan har snubblat in på fel väg”, som han uttrycker det.

– Jag vill tala till dig om du har hört några konspirationer om judar eller människor av vilken som helst ras eller kön eller orientering, och tänkte ”Jag tycker det låter rimligt”; om du tänkt på någon som att den är lägre stående och ute efter dig, på grund av deras religion eller hudfärg eller deras kön, preciserar han.

Utifrån sin egen uppväxt i Österrike efter andra världskriget, beskriver han sedan hur många där inte bara var fysiskt krigsskadade utan dessutom tyngda av skuld och kände sig som förlorare.

– Inte bara för att de förlorade kriget utan också för att de föll för en hemsk förlorarideologi, menar Schwarzenegger.

Skådespelaren beskriver sedan hur ”hatets väg” alltid har varit det ”minsta motståndets väg”, men att den inte bara är de svagas väg utan dessutom leder till ett bedrövligt slut.

– Jag vill inte att du ska vara en förlorare. Jag vill att du ska veta att du fortfarande har chansen att välja ett styrkans liv. Men du måste ge upp ditt krig mot alla du hatar, fortsätter han.

Med ytterligare en kroppsbyggarmetafor konstaterar han att det inte är lätt att förändra sitt eget liv, utan att karaktärsbygge, precis som muskelbygge, kräver ansvarstagande, lärande och kamp.

– Om du springer bort från obehag och motstånd hela livet kommer du alltid att vara svag. Om du vill växa som människa måste du verkligen bli vän med smärtan. Omfamna obehaget, uppmanar Arnold Schwarzenegger.

Powered by Labrador CMS