Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Sävsjöparets hem nära sprängd Sri Lanka-kyrka

Det kristna paret Bengt-Åke och Annika Svensson från Sävsjö har sitt hem i närheten av de kyrkor som sprängdes i söndagens terrorattacker. – Sri Lanka är annars fridfullt så det är svårt att greppa det som hänt. Men vi tror att Gud har en plan för landet, säger Bengt-Åke Svensson till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 11:41, 25 apr 2019

Själva var Annika och Bengt-Åke, som kallar sig företagsmissionärer och arbetar som entreprenörer, på resa när de koordinerade terrorattackerna mot flera kyrkor ägde rum.

Tillbaka i Negombo, som ligger strax norr om huvudstaden Colombo, möttes de av en verklighet där nästan alla har förlorat någon närstående.  

– Kyrkan som sprängdes ligger bara en och en halv kilometer från vårt hus. Det är många av våra vänners vänner som omkommit. Det är en oerhört tragisk händelse. Man känner sorg och tomhet, säger han och betonar att det lokalt inte funnits några motsättningar, utan att den islamistiska terrorn importerats utifrån.

– Alla förlorar på terrordåden. Muslimerna här förlorar mycket, det är väldigt dåligt för affärerna.

De har fått bilder och videor sända till sig där man ser den enorma förödelse och det mänskliga lidande terrorn orsakat. Taket tio meter upp i kyrkan blåstes ut och döda människor låg i drivor på golvet, berättar han.

De var också på plats vid begravningarna under tisdagen.

– Det var hundratals soldater där för säkerheten. Det som skett är ofattbart. Nästan varenda hus har förlorat någon. En man hade förlorat sin fru och sina tre barn. Det går inte att greppa riktigt, det kommer så väldigt nära.

Utegångsförbundet vissa tider på dygnet omfattar hela landet och polisen fortsätter att utreda attackerna. När Världen idag pratar med Bengt-Åke Svensson på onsdagen berättar han att han fått uppgifter om att man nu funnit en bomb i Negombo som aldrig detonerade. Själva är de inte rädda, däremot försiktiga och vaksamma.

De har dock svårt att tro på uppgifterna om att attentaten skulle ha varit en hämnd för moskéattacken i Nya Zeeland för en dryg månad sedan.

– Jag vet inte hur man skulle hinna utbilda och aktivera flera självmordsbombare och planera en så här detaljerad och koordinerad attack på så kort tid, det måste ha tagit månader.

Bengt-Åke Svensson hoppas att många ska fortsätta att åka till Sri Lanka, trots det hemska som hänt.

– Det är ett fantastiskt land som lever mycket på turismen. Om människor slutar resa hit, når terroristerna sitt mål, säger han.

Och mitt i den djupa sorgen finns också en övertygelse hos de kristna, att Gud kommer att använda det fruktansvärda för landets bästa.

– De kristna som jag pratat med tror att det här kommer att leda till att kristna jobbar mer tillsammans och att det kommer att ena folket. Vi tror att det finns en uppgift för det här lilla men betydelsefulla landet.

– När så här många människors liv gått till spillo så kommer Gud att vända det här till något annat, Gud har en plan för Sri Lanka, säger Bengt-Åke Svensson.

När så här många människors liv gått till spillo så kommer Gud att vända det här till något annat, Gud har en plan för Sri Lanka.

Sprängdåden i Sri Lanka

Med start vid klockan 8.45 på påskdagsmorgonen den 21 april inträffade en rad explosioner i några av de största kyrkorna och hotellen i Sri Lanka.

Totalt sju självmordsbombare detonerade sprängladdningar bland människor.

Fyra av attackerna genomfördes i eller i utkanten av Sri Lankas största stad Colombo.

Under eftermiddagen skedde ytterligare en explosion på ett hotell i Colombo, där två personer dödades enligt polisen. En åttonde explosion utlöstes kort därpå i samband med en polisräd mot en adress i stadens utkant, där tre poliser uppges ha dödats.

IS har tagit på sig ansvaret för sprängdåden.

Viktig strid för livet har inletts i USA

Ledare Krig inleds inte alltid med en stor smäll. Ibland smyger de i gång, tills det en dag står klart att man står mitt i en stor strid. Det är en sådan...

Sparare kan tänka sig offra chipsen

Godis, hämtmat och uteluncher är sådant som många kan tänka sig offra för att spara mer. Män har större sparmarginaler än kvinnor och kan i snitt...