Nyheter

Satirprogram i SVT: Svenska kyrkan är vänster

Komikern Messiah Hallberg är ny programledare för SVT:s ”Svenska Nyheter”. I fredagens avsnitt drev han bland annat med Svenska kyrkan. Foto: Fredrik Sandberg/TT & Mikael Good
Komikern Messiah Hallberg är ny programledare för SVT:s ”Svenska Nyheter”. I fredagens avsnitt drev han bland annat med Svenska kyrkan. Foto: Fredrik Sandberg/TT & Mikael Good
I programmet lyftes även Världen idags ledarskribent Per Ewerts avhandling om socialdemokratiskt inflytande på kyrkan. Foto: Mikael Good
I programmet lyftes även Världen idags ledarskribent Per Ewerts avhandling om socialdemokratiskt inflytande på kyrkan. Foto: Mikael Good

”Svenska kyrkan är vänster” och många borgerliga ”känner sig exkluderade från världens mest inkluderande kyrka”. Det var budskapet i satirprogrammet Svenska nyheter i fredags. I programmet lyftes även Världen idags ledarskribent Per Ewerts avhandling om socialdemokratiskt inflytande på kyrkan.

Publicerad Uppdaterad

Det här kan ju inte ingå i kyrkans uppdrag.

Messiah Hallberg

Tusentals medlemmar väljer aktivt att lämna Svenska kyrkan varje år, trots att kyrkan är ”så oerhört välkomnande”. Det konstaterar Messiah Hallberg, programledare för SVT:s humorprogram Svenska nyheter, i det senaste avsnittet.

Han exemplifierar det han kallar för ”inkluderingsextremism” genom att spela upp inslag från en gudstjänst i Svenska kyrkan Malmö, där prästen Emma Jeppson säger:

– Om du har en partner eller inte, eller kanske flera. Om du är gay, lesbisk, bi, pan, queer eller straight, kvinna eller man eller icke-binär. Om du inte identifierar dig som något av ovanstående, ni är alla välkomna hit.

Messiah Hallberg kommenterar uttalandet om flera partner genom att säga att vi har kommit en bra bit från Adam och Eva.

I ett annat inslag, från Örebro pastorat, berättar diakonen Anna Forsström om kyrkans regnbågsmatta och om regnbågsmässor ”med fokus på hbtq-frågor och kärlek”.

– Svenska kyrkan är vänster, säger Messiah Hallberg och tar upp olika ställningstaganden i politiska sakfrågor som biskopar har gjort under åren.

Ett av dem är utspel i klimatfrågan. Ett annat är beslutet att utreda om Israel är en apartheidstat, något som judiska organisationer i Sverige var kritiska till.

– Det här kan ju inte ingå i kyrkans uppdrag, menar Hallberg.

– Faktum är att de här politiska utspelen som kyrkan gör har gjort att många borgerliga nu känner sig exkluderade, fortsätter han.

Detta exemplifieras genom ett inslag från SVT-programmet ”Sverige möts” där debattören Ann Heberlein talar om ”ett stort antal hemlösa borgerliga kristna”.

Kan det här vara en förklaring till medlemstappet? undrar Messiah Hallberg.

Därefter visar han ett videoklipp från ett föredrag med Per Ewert, forskare, direktor för Clap­haminstitutet och ledarskribent på Världen idag. Han har nyligen disputerat i historia med en doktorsavhandling om hur Sverige formades till världens mest sekulärindividualistiska land under 1900-talet.

I klippet citerar han socialdemokraten Arthur Engbergs bok Statskyrkans avskaffande från 1918, om att använda kyrkan för att nå politiska mål och att ”låta statskyrkoinstitutionen själv träda i avkristningens tjänst”.

– Över 100 år senare får man nog säga att den där planen gick ganska bra, säger Hallberg.

Per Ewert gläds över programmet:

”När satiren är som allra bäst skapar den humor genom att helt enkelt visa upp verkligheten så absurd som den faktiskt är. Även helt vanliga sekulära svenskar skrattar åt en kyrka som slår knut på sig själv för att vara maximalt inkluderande och i linje med rådande ideologisk och politisk agenda, men samtidigt glömmer bort sitt huvudbudskap”, skriver han på Facebook.

”Nu är det upp till alla kyrkligt engagerade att ta sitt ansvar, om man önskar se en annan kyrka i framtiden.”

Svenska nyheter avslutas med en satirisk sång om Svenska kyrkans vänsterorientering.

Världen idag kontaktar Svenska kyrkan för att höra hur de ser på kritiken.

”För den som har en relation till en församling, och ser kristendomen utövad på det självklara och tydliga sätt som där sker, blir det uppenbart att allt vi gör har sitt ursprung i vår kristna tro och vår lust att följa Jesus”, skriver nätprästen Charlotte Frycklund i en kommentar som Svenska kyrkans presstjänst hänvisar till.

Frycklund väljer samtidigt att se det från den komiska sidan.

”... de får in sina poänger men det viktiga är ju att kyrkan är så mycket större och bredare och med så oändligt många fler ansikten än vad tio minuter satir-tv kan rymma.”

Powered by Labrador CMS