Nyheter

Sara Skyttedal petas av KD på listan till EU-valet

Sara Skyttedal och David Lega.
Sara Skyttedal och David Lega.

Sara Skyttedal kommer inte att vara Kristdemokraternas kandidat i Europaparlamentsvalet nästa år.– Jag hade såklart önskat att det hade sett ut på ett annat sätt, men det är bara att respektera det beslut som nomineringskommittén har fattat, säger hon till TT.

Publicerad Uppdaterad

Sara Skyttedal meddelade själv att KD:s nomineringskommitté beslutat att inte placera henne som toppnamn i sitt förslag till nästa mandatperiod, efter att en rådgivande medlemsomröstning som genomfördes i våras visat att tillräckligt förtroende saknats.

37-åringen från Tyresö beskriver beskedet som ”tråkigt”.

– Det är bara att konstatera och respektera att förtroendet uppenbart inte finns tillräckligt brett i partiet, säger hon.

Skyttedal, som har suttit i EU-parlamentet sedan 2019, hade velat fortsätta.

– Det är ju nio månader kvar av den här mandatperioden, så fram till sista dagen kommer jag göra vad jag kan för att förvalta det förtroende jag fick i rekordvalet 2019.

I fjol skrev hon en debattartikel i Dagens Nyheter där hon kritiserade den svenska narkotikalagstiftningen och argumenterade för avkriminalisering av narkotikabruk – en hållning som gick i strid med partiets linje.

Tidigare i år gick Skyttedal dessutom ut och berättade att hon använt cannabis under sin tid som parlamentariker. KD-ledaren Ebba Busch sade då att partiet avrått Skyttedal från att gå ut medialt om sitt narkotikabruk.

Tror du att narkotikadebatten påverkat beslutet?

– Vad som ligger till grund för hur medlemmarna har röstat tror jag bara är onödigt för mig att spekulera i, säger Skyttedal.

Kristdemokraterna föreslår i stället David Lega som förstanamn inför EU-valet nästa år. Martin Hallander, regionpolitiker i Skåne, står som kandidat nummer två

Powered by Labrador CMS