Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

Sara Skyttedal mötte Iraks regering – lyfte fram kristna

Europaparlamentarikern Sara Skyttedal (KD) ledde nyligen en EU-delegation på besök i Irak. De mötte ett land som ännu är svårt sargat av IS angrepp.

– Vi lyfte kristna minoriteters situation i samtalen med Iraks politiska ledning, säger Skyttedal till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 10:00, 14 mar 2023

Sara Skyttedal är ordförande för Europaparlamentets Irakdelegation. Förra veckan ledde hon ett officiellt EU-besök i landet.

– Det var Europaparlamentets första officiella besök i Irak på ett decennium, berättar Skyttedal för Världen idag.

Resans första destination blev huvudstaden Bagdad där EU-delegationen samtalade med re­geringsrepresentanter.

– Vi fick möjlighet att träffa premiärministern, presidenten, utrikesministern med flera. En väldigt bra möjlighet att, genom EU:s partnerskap, påverka, säger Skyttedal.

Hon påpekar att EU-delegationen lyfte kristna minoriteters situation i samtalen med den politiska ledningen i Irak. En fråga som Skyttedal ser som betydelsefull är att de kristnas kvoterade platser i de politiska rummen bör tillsättas av de kristna väljarna.

Efter vistelsen i Bagdad gick resan vidare till Iraks näst största stad, Mosul, som är belägen vid floden Tigris och en gång i tiden var platsen för staden Nineve. Mosul är ännu en svårt sargad stad efter Islamiska statens härjningar.

– Det är svårt att ta in om man inte varit där – det är en stad som fortfarande i stora delar ligger i ruiner. Europaparlamentet har tagit beslut om att vara med och finansiera återbyggnad för att även kunna bevara stadens kristna kulturarv, säger Sara Skyttedal.

I Mosul mötte Skyttedal ärkebiskopen Najib Mikhael Moussa, en man som under IS förtryck räddade många kristna irakier genom att gömma dem i sin lastbil och, med stor risk för sin personliga säkerhet, körde dem genom väpnade kontroller.

– Ett oerhört mod, han är en hjälte i ordets rätta bemärkelse.

Efter samtalen med Iraks regering känner Sara Skyttedal hopp om förbättring, om än ett litet sådant.

– Irak är ett land med omfattande korruption och brist på mänskliga rättigheter, där finns extremt många problem. Men utifrån att det är så skakigt måste jag ändå säga att jag känner ett visst hopp, även om det kan handla om generationer framåt innan vi ser större förändringar.

EU-delegationen poängterade bland annat att framtida samarbete bygger på Iraks vilja att utveckla mänskliga rättigheter.

– Trots alla problem har Irak potential att bli en stabil partner i en region där Iran återfinns.

Europarlamentet kommer att arbeta vidare med ärendet.

– Det är många intryck att processa. Under den närmaste tiden kommer det att bli debatt och eventuellt en resolution från Europaparlamentet, avslutar Sara Skyttedal.

Irak är ett land med omfattande korruption och brist på mänskliga rättigheter.

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10