Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

Det farligaste terrorhotet mot Sverige är ensamagerande personer, menar experter. Foto: Johan Jeppsson/TT

Säpo: Aktionerna mot Turkiet kan leda till terrordåd i Sverige

Sverige pekas ut som ett legitimt mål för terrorattacker. Terrorhotnivån har inte höjts, men enligt Säpo kan den senaste tidens händelser vara hotdrivande.

Nyheter · Publicerad 15:00, 2 feb 2023

Det pågår en omfattande desinformationskampanj mot Sverige, och landet pekas ut som ett legitimt mål för terrorism, enligt Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF).

Varken korankravallerna under påskhelgen eller LVU-kampanjen har nått upp till samma nivå.

– Vi noterar att ett större antal våldsbejakande budskap varit aktiva och synliga nu, säger operative chefen Mikael Tofvesson.

Hoten kommer efter den senaste tidens protestaktioner i Sverige mot Turkiet: Både den upp och ner-hängda dockan föreställande president Erdogan och koranbränningen utanför den turkiska ambassaden i Stockholm.

Den svenska terrorhotnivån ligger dock kvar på en trea på den femgradiga skalan, enligt Säpo. Hotnivå tre innebär ett förhöjt hot och att ett terrorattentat kan ske.

Har risken för ett terrordåd ökat i Sverige?

– Vi kan konstatera att den situation som råder efter den senaste tidens händelser är problematisk och kan vara hotdrivande, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson på Säpo.

Enligt Säpo kan det som skett påverka individers avsikt att begå attentat mot Sverige eller svenska intressen.

Säpo har tidigare talat om 3 000 våldsbejakande extremister i landet, varav 2 000 våldsbejakande islamister. I dag vill man inte längre uppge någon siffra.

Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, säger att det finns individer som skulle kunna triggas.

– Det farligaste hotet mot Sverige är de ensamagerande som kan inspireras.

Han understryker samtidigt att terrorhotet just nu framstår som mer akut kring västliga beskickningar i utlandet, som i Turkiet, Malaysia och Pakistan.

Han ser också rena dödshot mot koranbrännaren Rasmus Paludan.

Organisationer larmar: Tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer

Ekonomi. Ökade kostnader för mat, el och räntor gör det svårt för familjer att få ihop vardagen och barnen... måndag 20/3 13:00

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10