Ni ska lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria.
Johannesevangeliet 8:32

Världen idag

Samvetsfrihet diskuterades i riksdagen

Frågan om samvetsfrihet inom vården är av "stor principiell vikt". Det konstaterar konstitutionsutskottet i ett betänkande som på torsdagen röstades igenom i riksdagen.– Det är en delseger, säger Tuve Skånberg (KD).

Nyheter · Publicerad 00:00, 13 apr 2012

Även om utskottet inte önskar ta något initiativ i frågan, noterar man att Europarådets parlamentariska församling antagit en resolution om samvetsfrihet inom sjukvården.
- Det är en delseger för samvetsfrihet i Sverige, säger Tuve Skånberg, som som företrädde Kristdemokraterna i debatten.

Att frågan alls kom upp i riskdagen berodde på att både Kristdemokrater och Sverigedemokrater motionerat om att Sverige, i enlighet med Europarådets resolution från hösten 2010, måste införa ett regelverk för hur vårdpersonal ska göra om de exempelvis vill avstå från att delta i behandlingar som leder till abort.

Även för ett år sedan var samvetsfriheten på tapeten i riksdagen. Då hade motionerna beretts av utrikesutskottet, som argumenterade för att Sveriges delegation i Europarådet borde verka för att förändra resolutionen om samvetsfrihet.
- Vi förstod ju att våra motioner om samvetsfrihet även denna gång skulle avslås. Frågan var bara hur det skulle gå till, och om det återigen skulle gå så illa att man ville riva upp Europarådets beslut, säger Tuve Skånberg.
Mot den bakgrunden är utskottets betänkande, som alltså pekar på Europarådet resolution, att se som en vinst.

I debatten påpekade Tuve Skånberg att svensk vårdpersonal som valt att hänvisa till samvetsfriheten för att slippa delta i vissa behandlingar redan i dag kan vända sig till Europadomstolen för att få sin sak prövad.
- Jag tror att den vetskapen kommer att ge människor råg i ryggen: de kan anmäla och få upprättelse, även om det sker i efterhand.
De riksdagspartier som inte anser att samvetsfrihet bör regleras i lag eller riktlinjer, motiverar sin åsikt med att alla patienter har rätt att kunna förvänta sig likvärdig vård oavsett till vem eller vart de vänder sig.

Vem leder den svenska politiska dansen?

Ledare Som en blixt från klar himmel meddelade Jonas Sjöstedt att han avgår som vänsterledare – just när han lyckats göra en remarkabel comeback för sitt...

Dags för Iran att återknyta de historiska banden till Israel

Israelkommentar Israelkommentar. Få länder i Mellanöstern har en lika lång och betydelsefull historia i relation till det judiska folket som dagens Iran. Påståendet kan verka...

Nu kommer tulpanerna

Vardag När granbarren är uppsopade och amaryllisen har slokat – då vill vi pynta hemmet med tulpaner.

Ta vara på och ta på allvar de möjligheter som ges för att komma närmare Gud, livets källa.

Inför söndag Hebr 2:9–10 En källa förknippar vi oftast med vatten, en plats där man kan släcka sin törst. I våras sprang jag Göteborgsvarvet. Då handlar mycket om...

”Arbete kan ge mening till livet”

Närbild Arbetsetik. Arbete kan ge mening till livet och bidra till långsiktig lycka. Det menar Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet. – Arbetet gör att...
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Vill ge hopp till den unga generationen

Församlingsliv Allianskyrkan är en församling där alla generationer trivs och får ta plats, och där ungdomarna får vara med och ta ansvar. – Vi har skapat en miljö...