Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Pastor Samuel Lamb är död, 88 år gammal. Foto: Foto: Open Doors USA

Samuel Lamb avliden

Förföljelse, fängelse och hjärntvätt kunde aldrig knäcka honom. Men nu har ålder och sjukdom tagit ut sin rätt, och i lördags dog Samuel Lamb, en av Kinas mest kända kristna ledare och kyrkobyggare, 88 år gammal.

Nyheter · Publicerad 11:33, 6 aug 2013

Pastor Samuel Lamb, eller – som han hette på kinesiska – Lin Xingiao, föddes 1924 i ett bergsområde i södra delarna av det kinesiska fastlandet. Som son till troende föräldrar fick han den kristna tron redan med modersmjölken. Bara 19 år gammal höll han sin första predikan, och följde därmed i sin fars, baptistpastorns, fotspår.
I och med Mao Zedongs maktövertagande och Folkrepubliken Kinas födelse 1949, förbjöds den kristna tron. Regimen startade en klappjakt på kristna; många fängslades, andra fick sätta livet till.

Samuel Lamb var en av många som arresterades under Maos första förföljelsevåg, och han satt fängslad för första gången mellan 1955 och 1957. Men pastor Lamb vägrade att böja sig för kravet att låta sin illegala huskyrka gå upp i Tre-själv-kyrkan, den statligt kontrollerade protestantiska kyrkan – en orubblighet som från 1958 kostade honom 20 års straffarbete.
Efter frigivandet återupptog han sitt arbete som pastor och fick uppleva en explosiv tillväxt i kyrkan i Kina. 1979 grundade han en huskyrka i Guangzhou, staden som också är känd som Kanton. Men bygganden blev snart för liten för den snabbväxande församlingen som fick flytta till en större byggnad i samma stad. Än i dag är pastor Lambs kyrka oregistrerad, men dock tolererad av myndigheterna.
Lambs teologi var en utmaning inte bara för regimen och den egna församlingen, utan även för andra kristna, i och utanför Kina. Han predikade att kristna ska lyda regimen, såvida de politiska ledarna inte stiftar lagar som går emot Gud.
-Guds lagar är viktigare än människans, brukade han säger, skriver WorldWatch Monitor i ett pressmeddelande i anledning av pastorns död.
Lidandet, som han själv var väl förtrogen med, intog en central plats i hans predikningar och hans ord "mer förföljelse, mer tillväxt" blev berömda. Här syftade han inte bara på antal troende, utan också på andlig tillväxt.

Trots ett i Kina gynnsammare klimat för kristna, höjde pastor Lamb ändå ett varningens finger och manade till försiktighet. För även om hans församling har fått vara i fred i många år, trots att den är illegal, vet man inte vad regimen tänker, menade han.
-Vi måste vara förbedda på att lida och på att vi kan komma att arresteras. Innan jag sattes i fängelse, hade jag redan en väska packad med lite kläder, skor och en tandborste. Så när jag kom till polisstationen, kunde jag ju bara packa upp mina saker, sa pastor Lamb och fortsatte:
-Människor blir fortfarande arresterade och man vet inte vad som ska hända i morgon. I dag låter myndigheterna oss vara i fred, men i morgon kan det vara annorlunda. Jag ber att vi ska kraft att stå fasta.

WorldWatch Monitor berättar att minnet på senare tid då och då svek den åldrige pastorn. Men i sin kyrka tog han, med ett brett leende, emot internationella besökare: turister, journalister, konsuler och andra högt uppsatta personer.
I den kinesiska kyrkan blir det nu ett tomrum efter den man som för miljoner troende i landet har varit – och är – ett enastående exempel. Tillsammas med pastorerna Wang Mindao, död  1991, och Allen Yuan, som dog 2005, som båda vägrade att kompromissa med kommunistdiktaturen, symboliserar Samuel Lamb modet i en kyrka vars snabba tillväxt världshistorien aldrig tidigare har skådat.
Annica Skenberg
redaktionen@varldenidag.se

Tvåfrontskrig krävs för att stå emot dödshjälpsvågen

Ledare På europeisk nivå faller nu skymningen när det gäller frågan om eutanasi. Hitintills är det fyra... onsdag 14/4 00:10

Har du någon som ber för dig?

Vardagskrönika Min morfar flyttade till himlen när jag var elva år. De sista åren var han svag av sin sjukdom och... onsdag 14/4 00:10

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier