”Herre, låt mig förstå att mitt liv har ett slut, att det finns en gräns för mina dagar, så att jag inser hur förgänglig jag är.
Psaltaren 39:5

Världen idag

Statsminister Stefan Löfven (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) skyller på varandra efter att migrationssamtalen kollapsat. Foto: Claudio Bresciani/TT

Samtalen sprack - invandringen väntas bli valfråga

S och M skyller på varandra efter att deras förhandlingar om en bred överenskommelse om migrationspolitiken spruckit.

Nyheter · Publicerad 00:00, 8 jul 2020

”Moderaterna har hela tiden lyft in ytterligare frågor, ställt fler villkor och inte velat kompromissa i de svåra frågor som diskuterats”, uppger statsminister Stefan Löfven (S) i en skriftlig kommentar.

– Det är alldeles uppenbart att S valt Miljöpartiet (MP) framför en hållbar och realistisk migrationspolitik, säger M:s migrationspolitiske talesperson Maria Malmer Stenergard.

S och de borgerliga partierna har de senaste dagarna förhandlat vid sidan om den parlamentariska migrationskommittén. Syftet har varit att nå en bred överenskommelse om Sveriges framtida migrationspolitik som ska hålla över flera val.

– I de förhandlingarna har Socialdemokraternas regeringspartner MP, som vill ha en generös migrationspolitik, inte fått vara med. Något som skapat stor upprördhet bland miljöpartister.

Men enligt Malmer Stenergard har MP varit ”den gröna elefanten” i förhandlingsrummet.

– Vi var beredda att kompromissa för att nå en överenskommelse om en långsiktig stram politik, men det var uppenbart att S saknade vilja, säger Malmer Stenergard.

M anser att det bud S lagt inte är tillräckligt stramt – det minskar inte asylinvandringen till Sverige jämfört med i dag.

Även Kristdemokraternas ledare Ebba Busch anklagar S för att driva en orealistisk politik.

– Det S föreslog hade inneburit ett högre tryck, att vi hade tagit emot fler asylsökande, säger hon.

Likt Löfven lägger även C:s vikarierande partiledare Anders W Jonsson skulden på M för att förhandlingarna sprack.

– Det är framförallt M som inte har varit beredda att flytta på sig, säger han.

Jonsson är framförallt kritisk mot M-förslag på volymmål och på stramare regler för familjeåterförening.

Migrationskommittén med samtliga åtta riksdagspartier ska åter samlas på tisdag. Målet är att den 15 augusti kunna lägga fram ett förslag på en migrationspolitik med stöd från så många partier som möjligt.

Sverigedemokraterna (SD) uppgav på måndagen att de gett upp ambitionen om att kunna vara med på en överenskommelse med andra partier. I stället siktar SD in sig på att migration ska bli en viktig valfråga 2022.

När islamisering blir ett hot mot tron och friheten

Ledare I en metodistkyrka i sydöstra England knivmördades nyligen den brittiske parlamentsledamoten David... torsdag 21/10 00:10

Församlingen är en del i det samhälle där vi är satta att vara och verka.

Inför söndag I Jeremia 29:7 står:  ”Sök den stads bästa dit jag har fört er.” Detta skriver han till ett folk... torsdag 21/10 00:00

Införde amnesti för snattare – hundra erkände

Brott. En butik i Lerum införde ”amnesti” för snattare. Resultatet blev att över hundra ungdomar kom och... torsdag 21/10 05:00

Bör Israel förse Jordanien med vatten?

Israelkrönika Förra veckan ingick Israel ett avtal med Jordanien, där Israel förpliktar sig att leverera dubbelt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier