Ni ska lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria.
Johannesevangeliet 8:32

Världen idag

Elimkyrkan, eller Folkungakyrkan som den numera heter, börjar snart bygga om stora kyrksalen i den k-märkta byggnaden på Södermalm i Stockholm. Bland annat får man ljudisolerade fönster, berättar församlingsrådets ekonomiansvarige Pär Edestav (till höger). Även pastor Stefan Swärd (till vänster) är med när församlingen får besök av samfundsminister Stefan Attefall (mitten). Foto: Eva Janzon

Samfundsstödet höjs med 10,5 milj.

Stockholm Civilminister Stefan Attefall besökte på torsdagen Folkungakyrkan i Stockholm, och passade på att berätta om att regeringen i budgetpropositionen vill höja stödet till trossamfunden med 10,5 miljoner kronor under åren 2014-2016.

Nyheter · Publicerad 00:00, 13 sep 2013

Av den summan ska 7,5 miljoner kronor gå till lokalbidrag och 3 miljoner kronor till andlig vård inom sjukvården, berättade Stefan Attefall, som är ansvarig för regeringens samarbete med trossamfunden. I dag uppgår lokalbidraget till 12,5 miljoner kronor per år.
– Det är kamp om varje krona i budgetförhandlingarna, sa Stefan Attefall när han presenterade nyheten för ledare och medlemmar av Folkungakyrkan, som har kommit ungefär halvvägs med att renovera en nyligen inköpt kyrka på Södermalm i Stockholm.

Ministern poängterade att stödet till samfunden under de senaste tre åren ökat med nästan 60 procent, och menade att det också var en viktig markering av samfundens roll i civilsamhället.
– Som minister har jag försökt att lyfta fram samfunden som en viktig aktör i samhället, och det arbete som ni gör här är ett bra exempel.
Pastor Stefan Swärd och hans olika medarbetare hade under rundturen berättat om det riktade arbete gentemot både familjer, ungdomar och invandrare som sker inom Folkungakyrkan, som tillhör Evangeliska frikyrkan och tidigare hette Elimkyrkan.

Bland annat erbjuder den 400 medlemmar starka församlingen svenskundervisning för ryska invandrare, och försöker hjälpa till med att hitta både arbete och bostad åt behövande.
Att kyrkobyggnaden på krog­täta Folkungagatan är kommunens äldsta frikyrka och tillika kulturminnesmärkt gjorde det möjligt för församlingen att köpa in den till ett överkomligt pris, berättade Pär Edestav, ansvarig för ekonomifrågor i församlingsrådet.
– Vi har sökt bidrag från flera olika håll för ombyggnad och renovering, och förhandlar just nu med några byggföretag för att få ner deras offerter, sa han, och tillade att församlingen behöver låna omkring 8 miljoner kronor, utöver det man fick in på försäljningen av den gamla kyrkan.

Förhoppningsvis blir kyrkoinvigning under våren 2014 i församlingen, som då får en kyrksal med plats för 500 personer. Till dess måste församlingen fira den gemensamma gudstjänst som alltid hålls sista söndagen varje månad i Korskyrkan, på Norrmalm i Stockholm.

Eva Janzon

eva.janzon@varldenidag.se

Ny teknik bäddar för antikristligt system

Ledare På SVT Play kan man titta på en dokumentär vid namn ”Det kinesiska experimentet”. Den ger en skrämmande inblick i det enorma system för...

Utan den närvaron skulle mycket av vårt samhälle falla samman.

Ledarkrönika Om jag ska skriva några rader om hur jag i början av januari vände stegen upp mot Clarion Sign i Stockholm, till pingströrelsens årliga nationella...

Utstött – men pånyttfödd

Missionsglimten Jag är helt omtumlad av mötet med Alamak! Hon är strax över tjugo år och bor i ett av Asiens tuffaste länder. I dag står hon utanför sin...
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Utstött – men pånyttfödd

Missionsglimten Jag är helt omtumlad av mötet med Alamak! Hon är strax över tjugo år och bor i ett av Asiens tuffaste länder. I dag står hon utanför sin...