Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

Elimkyrkan, eller Folkungakyrkan som den numera heter, börjar snart bygga om stora kyrksalen i den k-märkta byggnaden på Södermalm i Stockholm. Bland annat får man ljudisolerade fönster, berättar församlingsrådets ekonomiansvarige Pär Edestav (till höger). Även pastor Stefan Swärd (till vänster) är med när församlingen får besök av samfundsminister Stefan Attefall (mitten). Foto: Eva Janzon

Samfundsstödet höjs med 10,5 milj.

Stockholm Civilminister Stefan Attefall besökte på torsdagen Folkungakyrkan i Stockholm, och passade på att berätta om att regeringen i budgetpropositionen vill höja stödet till trossamfunden med 10,5 miljoner kronor under åren 2014-2016.

Nyheter · Publicerad 00:00, 13 sep 2013

Av den summan ska 7,5 miljoner kronor gå till lokalbidrag och 3 miljoner kronor till andlig vård inom sjukvården, berättade Stefan Attefall, som är ansvarig för regeringens samarbete med trossamfunden. I dag uppgår lokalbidraget till 12,5 miljoner kronor per år.
– Det är kamp om varje krona i budgetförhandlingarna, sa Stefan Attefall när han presenterade nyheten för ledare och medlemmar av Folkungakyrkan, som har kommit ungefär halvvägs med att renovera en nyligen inköpt kyrka på Södermalm i Stockholm.

Ministern poängterade att stödet till samfunden under de senaste tre åren ökat med nästan 60 procent, och menade att det också var en viktig markering av samfundens roll i civilsamhället.
– Som minister har jag försökt att lyfta fram samfunden som en viktig aktör i samhället, och det arbete som ni gör här är ett bra exempel.
Pastor Stefan Swärd och hans olika medarbetare hade under rundturen berättat om det riktade arbete gentemot både familjer, ungdomar och invandrare som sker inom Folkungakyrkan, som tillhör Evangeliska frikyrkan och tidigare hette Elimkyrkan.

Bland annat erbjuder den 400 medlemmar starka församlingen svenskundervisning för ryska invandrare, och försöker hjälpa till med att hitta både arbete och bostad åt behövande.
Att kyrkobyggnaden på krog­täta Folkungagatan är kommunens äldsta frikyrka och tillika kulturminnesmärkt gjorde det möjligt för församlingen att köpa in den till ett överkomligt pris, berättade Pär Edestav, ansvarig för ekonomifrågor i församlingsrådet.
– Vi har sökt bidrag från flera olika håll för ombyggnad och renovering, och förhandlar just nu med några byggföretag för att få ner deras offerter, sa han, och tillade att församlingen behöver låna omkring 8 miljoner kronor, utöver det man fick in på försäljningen av den gamla kyrkan.

Förhoppningsvis blir kyrkoinvigning under våren 2014 i församlingen, som då får en kyrksal med plats för 500 personer. Till dess måste församlingen fira den gemensamma gudstjänst som alltid hålls sista söndagen varje månad i Korskyrkan, på Norrmalm i Stockholm.

Eva Janzon

eva.janzon@varldenidag.se

Dödshjälp för ingen – eller för alla?

Debatt Bara genom att stifta en dödshjälpslag utsätter samhället alla människor som kan omfattas av... tisdag 27/10 00:00

Ge mer frihet till familjerna!

Ledare Ett nytt stort slag om familjepolitiken och om föräldrars och barns rättigheter är på gång. Risken... tisdag 27/10 00:00

Den lidande församlingen – brevet till Smyrna

Även Smyrna var en viktig stad i Mindre Asien. I praktiken tävlade man med Efesos om att vara... tisdag 27/10 00:00

17-åriga Signe levde utan skärmar under sex månader

Fasta. Det tillhör inte vanligheterna att en 17-åring väljer att leva skärmfritt. Men för Signe Strålin...

Varför tro på uppståndelsen?

Mot väggen De första kristna hävdade att de mött Jesus uppstånden. Varför ska vi ta det påståendet på allvar?...

Den lidande församlingen – brevet till Smyrna

Även Smyrna var en viktig stad i Mindre Asien. I praktiken tävlade man med Efesos om att vara...