– Totalt 45 miljoner människor är utsätta för trafficking. Vi måste se människorna bakom siffran och samarbeta för att hjälpa en person i taget. Annars är det lätt att drabbas av apati och hopplöshet, säger Ruth Nordström till Världen idag dagen efter seminariet.
Som värd för dagen om trafficking vid Uppsala universitet stod U-FOLD, Forum för forskning och läkemedels- och drogberoende.
Målet var att belysa de olika aspekterna av trafficking - betydelsen av droger, skydd för offer för människohandel och de juridiska processerna.
– Lagarna måste förbättras och alla som arbetar inom domstolsväsendet måste ha expertis och kunskap. Dessutom behövs ett samarbete med civilsamhället, som träffar och tar hand om många brottsoffer, säger Ruth Nordström.
Hennes organisation har nyligen inlett ett projekt med stöd av EU-kommissionen, för fortbildning av jurister.
– Syftet är att de på ett bättre sätt ska kunna samverka för att motverka trafficking, samarbeta i de juridiska processerna och lära av varandra, säger Ruth Nordström.
En viktig målgrupp är jurister från Bulgarien och Rumänien.
– Framför allt Rumänien har varit ursprungsland för trafficking och det är många rumänska tjejer som hamnar i Sverige, säger Ruth Nordström.
Med på seminariet fanns även åklagarna Helena Ljunggren och Thomas Ahlstrand.
– De berättade hur de arbetar och samlar in bevis i ärenden som handlar om människohandel. Det är förknippat med svåra moraliska dilemman eftersom de ibland måste vänta med att ingripa för att samla in bevis. Det kan handla om telefonavlyssning som sker samtidigt som man vet att unga tjejer är inblandade och utnyttjas, säger Ruth Nordström.
– De berättade om flera fall där människohandlarna dömts i Sverige. Det var väldigt bra och stärkande för juristerna som var med att få ta del av det.
Även Sveriges ambassadör mot människohandel, Per-Anders Sunesson, talade vid seminariet.
– Han fokuserade bland annat på att han i sitt uppdrag främjar den nordiska modellen gällande sexköp, vilket vi också arbetar med i vår organisation.
Värd för seminariet var alltså U-FOLD, med professor Fred Nyberg som samordnare.
– Han berättade om drogers inverkan vid trafficking. Många människohandlare använder droger för att göra tjejerna beroende, så att det blir lättare att sälja vidare dem och fortsätta att utnyttja dem, säger Ruth Nordström.
Även Elise Lindqvist, som arbetar som volontär med kvinnor som säljer sex i centrala Stockholm, deltog.
– Hon berättade om sitt eget missbruk och om de övergrepp hon utsatts för. Men också om hur det går att vända situationen, gå från mörker till ljus och bli fullständigt upprättad. Hon förmedlade verkligen hopp, och har ju de senaste 20 åren hjälpt hundratals tjejer på ett fantastiskt sätt.
Ett av Elise Lindqvists stora projekt är det exitprogram som hon startat tillsammans med Scandinavian Human Rights Lawyers, för att hjälpa personer som vill lämna prostitution.
Ruth Nordström berättar att hon och hennes juristkollegor just nu representerar fem kvinnor och en man som varit offer för trafficking, och som de försöker hjälpa att få stanna i Sverige.
– Bland annat är det ett ärende där Migrationsdomstolen nu vill utvisa en mamma och hennes dotter. Dottern har sett fruktansvärda saker och bland annat pistolhotats medan mamman utsatts för allvarliga övergrepp.