Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

SAM frågar sina medlemmar om husrum för flyktingar

Svenska alliansmissionen inventerar nu vad samfundets medlemmar har för bostäder som skulle kunna fungera för att ta emot flyktingar.

– Om kommun och myndigheter ska klara denna flyktingström så behöver vi vara beredda, säger Daniel Berner, integrationskonsulent inom SAM och tillika kommunalråd i Vetlanda.

Nyheter · Publicerad 07:00, 13 mar 2022

Responsen från samfundets medlemmar har inte låtit vänta på sig. Pastor efter pastor rapporterar hur medlemmar hör av sig och erbjuder både sommarstugor, sängplatser i tomma rum hemma eller små hus på gården.

– Det är fantastiskt hur människor är beredda att öppna upp och hjälpa till. Jag är stolt över det engagemang som Alliansmissionens församlingar och medlemmar visar i detta, säger Daniel Berg till Världen idag.

Alla erbjudanden sammanställs berättar Daniel Berner men påpekar att det absolut inte handlar om att församlingarna ska kliva in och göra Migrationsverkets och kommunernas jobb.

– Vi är en del av civilsamhället. Om kommun och myndigheter ska klara denna flyktingström så behöver vi vara beredda. Det är därför vi inventerar. När hjälpen behövs så vet vi vad vi som samfund och församlingar kan erbjuda, säger Daniel Berner.

Det är inte bara församlingsmedlemmar som hör av sig, utan också andra människor som vänder sig till kyrkorna och undrar på vilket sätt de kan bidra och göra en insats i den rådande situationen.

– Det finns ett stort engagemang i Sverige just nu. Det finns jättemånga som vill hjälpa till, säger Daniel Berner som också är centerpartistiskt kommunalråd.

I den bästa av världar behöver alla boenden som erbjuds aldrig användas. Då upphör striderna och människor slipper att fly från den humanitära katastrofen i sitt hemland.

Daniel Berner är noga med att poängtera att det medför ett stort ansvar att öppna upp sitt hem för människor som flytt från en krigszon. Något de försökt vara tydliga med i sitt upprop till medlemmarna.

– Det handlar inte om en natt eller två. Det här kan vara en ganska lång livssträcka som man ska vara beredd att vandra tillsammans med de här människorna.

När hjälpen behövs vet vi vad vi kan erbjuda.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10