Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Författaren Salman Rushdie överlevde mordförsöket han utsattes för i fredags, men det befaras ta lång tid innan han är helt återställd. Foto: Rogelio V. Solis/AP/TT

Salman Rushdie ”återhämtar sig” efter mordförsöket

Författaren Salman Rushdie behöver inte längre respiratorvård efter mordförsöket på honom. Han är på väg att återhämta sig, säger Rushdies agent. Samtidigt menar Irans ledning att Rushdie får skylla sig själv eftersom han kritiserat islam.

Nyheter · Publicerad 07:00, 16 aug 2022

Uppgiften om att Salman Rushdie inte längre behöver vård i respirator bekräftas av hans son Zafar Rushdie, som i ett uttalande i familjens namn säger att man är ”oerhört lättad”:

”Även om hans livsomvälvande skador är mycket svåra, så är hans trotsiga humor intakt”.

75-årige Rushdie attackerades med kniv vid ett framträdande i delstaten New York, USA på fredagen.

Han svävade i livsfara, då den 24-årige misstänkte gärningsmannen högg honom i ansikte och hals och i mellangärdet.

– Skadorna är allvarliga, men hans tillstånd rör sig i rätt riktning, säger hans representant Andrew Wylie till tidningen The Washington Post på söndagen.

Konvalescensen kommer att ta lång tid, konstaterar Wylie:

– Vägen till fullt tillfrisknande blir lång.

Mordförsöket på Rushdie genomfördes på fredagsförmiddagen, lokal tid, i Chautauqua, långt nordväst i delstaten New York i USA.

Den 24-årige man som angrep Rushdie och moderatorn vid evenemanget brottades ned av närvarande människor och greps senare av New Yorks delstatspolis.

Mannen sitter häktad, misstänkt för mordförsök. När han framträdde i domstol under lördagen sade hans försvarsadvokat att han nekar till brottet.

Enligt åklagaren Jason Schmidt var dådet planerat, vilket bland annat bevisas av att mannen kom till staden redan på torsdagen och tog sig in på området med ett förfalskat id-kort.

– Det här var en riktad, oprovocerad, planerad attack mot Rushdie, säger Schmidt.

Polis och åklagare undersöker nu om gärningsmannen agerade på egen hand.

Salman Rushdies islamkritiska roman Satansverserna utkom hösten 1988 och berörde delvis Muhammeds liv, vilket väckte ramaskri inom den muslimska världen. 1989 utfärdade Irans ayatolla Khomeini en fatwa mot Salman Rushdie och prispengar för den som dödade honom. Rushdie har sedan dess levt med ett konstant dödshot.

Iran förnekar att man har något med attacken att göra men en talesperson för landets utrikesdepartement hyllar mordförsöket.

– Genom att förolämpa islams heliga frågor och överträda röda linjer hos mer än en och en halv miljard muslimer och anhängare av de heliga religionerna har Salman Rushdie utsatt sig för folkets ilska och vrede, sade han och menade att ingen annan än Rushdie kan skyllas för dådet.

I iransk media har dådet också hyllats och firats.

Skotsk polis undersöker nu också ett hot på nätet mot ”Harry Potter”-författaren JK Rowling. Hotet uppges vara ett svar på en tweet till stöd för Salman Rushdie. En användare med ett konto som tros vara registrerat i Pakistan skrev:

”Oroa dig inte, du står på tur”.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00