Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Så röstar du på ett parti som saknar valsedlar

Valdagen står för dörren, då är det viktigt att veta vad som gäller i vallokalen. Hur gör man om partiet eller personen man vill rösta på inte finns representerat på de förtryckta valsedlarna?  Här är svaret.

Nyheter · Publicerad 08:00, 11 sep 2022

Trenden att allt fler förtidsröstar fortsätter, men många svenskar väntar också till valdagen, i år söndagen den 11 september, för att rösta.

Valet sker på tre nivåer; kommun, region och riksdag. De stora partierna har alla förtryckta valsedlar, så kallade namnvalsedlar, som de röstande kan använda sig av och den som vill kan också utnyttja möjligheten att kryssa för ett namn som man vill ska få en framträdande position.

Men alla partier har inte valsedlar överallt. Vill man till exempel rösta på ett mindre parti där det saknas förtryckta listor, så kan man ta en blank valsedel i sin vallokal. Där fyller man själv i namnet på det parti man vill rösta på. På en blank valsedel kan den som vill också personrösta genom att skriva namnet på den person i partiet som man vill rösta för.

Viktigt är att försöka texta tydligt och stava rätt.

Det finns en tredje sorts valsedel, partivalsedeln, där bara partinamnet står men utan några kandidater att kryssa för. Den kan användas för att rösta på partiet, och den som vill kan också här skriva ner ett namn om man vill personkryssa någon i partiet.

Man får naturligtvis bara rösta på ett parti och en person per val (kommun, region och riksdag). Personkryssen kan påverka placeringen på listorna. Om en kandidat som är placerad en bit ner på ett partis lista får många röster, finns möjligheten att ta sig förbi andra namn på listan och bli invald.

Han möter IS-offer med evangelium och fotboll

Webb-tv. Som liten ville Merzek Botros bli fotbollsproffs, men på grund av sin kristna tro var han inte... måndag 30/1 12:00

Starka relationer viktigaste faktorn för att vara lycklig

Lycka. Den viktigaste nyckeln till lycka tycks vara starka relationer. Det är åtminstone den slutsats som... måndag 30/1 10:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10