Vår själ väntar på Herren, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, vi förtröstar på hans heliga namn.
Psaltaren 33:20-21

Världen idag

Så pressas storföretagen att främja hbtq-rörelsen

Den mäktiga lobbygruppen Human Rights Campaign betygsätter varje år några av världens största företag i hur bra de är på att främja hbtq-rörelsens sak. Det ställs ideologiska krav på bolagen och om de uppfyller lobbygruppens önskemål får de poäng som ger ekonomiska fördelar. Systemet beskrivs av kritiker som en form av utpressning.

Nyheter · Publicerad 08:00, 27 maj 2023

Rankingen kallas för Corporate Equality Index (CEI) och har de senaste åren blivit en central markör för amerikanska storföretag för att profilera sig som inkluderande och hbtq-vänliga.

CEI drivs av vad New York Post beskriver som världens mäktigaste hbtq-lobbygrupp Human Rights Campaign (HRC). Denna grupp finansieras bland annat med miljontals dollar från Open Society Foundation som drivs av miljardären och lobbyisten George Soros.

För att få en bild av hur angelägna de stora bolagen är att uppfylla lobbygruppens önskemål och hamna högt på rankingen konstaterar New York Post att av de 20 företag som ligger överst på listan Fortune 500 (USA:s 500 största företag) fick hela 15 stycken maximala poäng i hbtq-indexet förra året. I denna grupp ingår välkända varumärken som Apple, Nike, American Airlines och banken JP Morgan.

Så vad ger höga poäng när påverkansgruppen HRC betygsätter företagens hbtq-arbete?

Enligt New York Post handlar det till exempel om att tillhandahålla könsneutrala arbetsuniformer och transinkluderande toaletter, att marknadsföra sig som hbtq-främjande och att bekosta hbtq-anställdas hälsovård. Sedan kan företag också få minuspoäng på rankingen om man istället stöder organisationer som HRC anser motverkar lobbygruppens syften. I detta kan till exempel bibeltroende kristna aktörer ingå.

Ett företag kan också förlora CEI-poäng om det inte uppfyller HRC:s krav på att integrera ”intersektionalitet” i verksamheten, skriver New York Post. Intersektionalitet kommer ur marxistisk ideologi och handlar om diskrimineringshierarkier och ”maktordning”.

Poddaren och författaren James Lindsay, som skrivit flera kritiska böcker om wokerörelsen, beskriver CEI-rankingen som en slags utpressning och liknar det vid maffiaverksamhet.

– De sitter inte bara passivt och väntar heller. HRC skickar varje år representanter till företagen och berättar för dem vad de måste synliggöra på företaget. De ger dem en kravlista och om de inte följer den finns det ett hot om att du inte kommer att behålla din CEI-poäng, säger han till tidningen.

Världen idag berättade nyligen om hur öljätten Bud Light förlorat miljontals dollar i försäljning sedan konservativa bojkottat företaget för deras samarbete med transinfluencern Dylan Mulvaney.

Men det finns enligt New York Post en förklaring till att storföretagen trots gigantiska ekonomiska risker väljer att marknadsföra hbtq-rörelsens agenda. CEI är nämligen också en del av det som kallas för ESG (Environmental, Social and Corporate Governance), en rörelse som sägs vilja främja ”etiska investeringar” med fokus på bland annat inkludering och hbtq-frågor.

ESG förespråkas och lyfts fram av USA:s största investeringsfirmor som tillsammans har enorma finansiella muskler och som dessutom är stora aktieägare i många av landets börsnoterade bolag.

Tidningen hänvisar till flera olika källor som uppger att de amerikanska storföretagens chefer därför i vissa fall är mer angelägna att tillfredsställa investerarnas önskemål än att ta hänsyn till vad konsumenterna tycker.

Styrräntan höjs på nytt – så mycket dyrare blir ditt bolån

Ekonomi. Torsdagens nya räntehöjning gräver ännu djupare hål i hushållens plånböcker. Ökade bolånekostnader... fredag 22/9 22:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10

Kristersson: Vi är mitt i extrem våldsvåg

Kriminaliteten. Flera utomstående tros ha blivit offer när två personer sköts ihjäl på en pub i Sandviken. – Det är... fredag 22/9 18:17

Viktigt att hedra pionjärerna när frikyrkligheten firar 175 år

Ledare I dag firar Sveriges frikyrklighet 175 år. Åtminstone om man betraktar dopen vid Vallersvik som... torsdag 21/9 00:40