Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Så pressades församlingarna under pandemiåren

Nyligen slopades alla restriktioner och snart har det gått två år sedan coronapandemin bröt ut på allvar. Men vad var det som hände egentligen, och hur påverkades kyrkorna? Världen idag tar en titt i backspegeln.

Nyheter · Publicerad 10:00, 18 feb 2022

Mars 2020

Coronapandemin bryter ut med full kraft. Kyrkorna tvingas snabbt ställa in delar av sina verksamheter och ställa om till webbsända gudstjänster. Den 17 mars är temat för förkunnelsen i många församlingar detsamma: välj hopp och tro i stället för rädsla i dessa tider.

– Det går jättebra att tro på Gud och använda handsprit också, säger Livets ord-pastorn Joakim Lundqvist i sin predikan.

Flera kyrkor är också tidigt ute och har synpunkter på de bristande restriktionerna och varnar för att äldre och sköra riskerar drabbas hårt om svenska samhället misslyckas med att skydda dessa.

– Det är de äldre som får betala ett högt pris – människor som har slitit och byggt det här landet. De har rätt att leva även om de är gamla, säger pastor Merzek Botros.

Tyvärr hörsammades inte uppmaningarna tillräckligt, många äldre dog på grund av utebliven vård och att smittan tog sig in på boenden.

Kyrkorna tvingas snart anpassa sig ytterligare.

– Det är allvar nu, säger statsminister Stefan Löfven och meddelar att man sänker gränsen för allmänna sammankomster till 50 personer.

Inom många kyrkor är den initiala reaktionen på pandemin att rikta sig utåt och sprida hopp. I ett möte med regeringsrepresentanter meddelar pingstledaren Daniel Alm att församlingarna är redo att hjälpa.

– Det pågår en enorm aktivitet ute i församlingarna för att upprätthålla relationer och stöd. Det rings, man handlar åt folk och man utvecklar de digitala satsningarna, säger Daniel Alm.

– Jag försöker mynta begreppet: ”Vi ställer inte in, vi ställer om.” Vi anpassar oss och hittar nya sätt att kommunicera och hjälpa människor.

Från norr till söder mobiliserar Sveriges församlingar.

”I dessa coronatider, är det någon som behöver hjälp att handla mat?”, inleds ett Facebookinlägg av Svenska kyrkan i tornedalska Vittangi.

Nya program sänds via närradio, bönesamlingar direktsänds via internet, kyrkor uppvaktar sjukvårdspersonal med fikakorgar och allmänheten erbjuds stöd och hjälp.

Kreativiteten sjuder och många församlingar når nya människor genom de digitala sändningarna.

– I tider av kris vänder sig många till kyrkan med existentiella frågor. Där får kyrkan en allt viktigare betydelse. Den fyller också en viktig funktion med sitt sociala arbete och gör redan nu starka och stora insatser, konstaterade kulturminister Amanda Lind och fick medhåll av sin chef, Stefan Löfven.

”Samfunden gör en viktig insats för att sprida hopp och information”, skriver Löfven på Facebook.

Maj 2020

En svensk version av en brittisk ”välsignelsesång” publiceras och når snabbt tiotusentals visningar. Sångarna i den ekumeniska, virtuella kören samlas från nära hundra lokala församlingar runt om i Sverige.

”Vår bön är att den [sången] på alla sätt ska få välsigna dig som lyssnar”, skriver initiativtagarna.

Begränsningen av folksamlingar tvingar församlingar att söka nya vägar. EChurch i Uppsala bjuder till exempel in till ”drive in-gudstjänst” på kyrkans parkering.

Oasrörelsen drar i gång bönepromenader som många ute i landet ansluter till.

Pingstförsamlingen i Ängelholm delar ut kassar med godsaker, hygienartiklar och vittnesbörd till 350 människor som jobbar på äldreboenden i staden.

– Det är en otrolig glädje att få göra något för någon annan, säger pastorn Sven Wiborn.

Jerusalemsångaren Ulf Christiansson berättar om hur Gud är närvarande mitt i pandemin. Hans hustru Else-Marie drabbades av akut andnöd och bröstsmärta, men när han ropade ut Jesu namn upplevde de hur allt förändrades.

– Det vände fullständigt på bara några sekunder, säger han.

November 2020

Efter en nedgång under sommaren tar smittspridning fart igen. I de många presskonferenserna från regering och folkhälsomyndighet nämns ofta kulturen och idrotten, men nästan aldrig kyrkorna.

Att gudstjänster skiljer sig från konserter och idrottsevenemang måste myndigheterna ta hänsyn till när man utformar nya coronarestriktioner, menar Sveriges kristna råd (SKR) när man möter Folkhälsomyndigheten.

– Vi hamnar ofta vid sidan om, säger Mikael Stjernberg på SKR.

I november införs åttagränsen, som i praktiken innebär att fysiska gudstjänster omöjliggörs.

Från kyrkligt håll vädjar man om att hitta alternativa lösningar, såsom en kvadratmeterregel som gäller i exempelvis butiker. Första advent, som normalt är den helg då flest svenskar går på gudstjänst, står kyrkorna tomma. Däremot råder full trängsel i köpcenter, något som upprör i kyrkliga led.

”Kan någon förklara för mig varför risken för smittspridning anses högre på adventsmässor än i proppfyllda shoppingcentra under Black Friday-rean?” frågar sig författaren Lars Anders Johansson.

Mars 2021

En kommentar från finansminister Magdalena Andersson om längtan till krogen triggar organisten Alexander Kegel att starta en namninsamling för att öppna upp för gudstjänster igen. Trots hundratals underskrifter hörsammas inte uppropet från ansvariga politiker.

Så kyrkorna får fortsätta vara kreativa. När pandemin sätter stopp för en vanlig dopgudstjänst i kyrkan väljer smålänningen Martin Öjfelth att döpa en vän i en isvak. Dopet filmas och får mängder av visningar på Youtube.

– Finns det vatten så går det att döpa sig, svårare än så är det inte, säger Martin Öjfelth.

Trots att kyrkorna negligeras av de styrande ställer man upp för att hjälpa till. Flera kyrkor upplåter sina lokaler för vaccinering. Den nyrenoverade Filadelfiakyrkan i Stockholm är ett exempel på en församlingslokal som blir vaccinationscentral.

– Det är fantastiskt att vår kyrka kan få vara till nytta på det här sättet, säger församlingens föreståndare Niklas Piensoho.

En intensiv vaccindebatt pågår bland kyrkligt aktiva där personer som väljer att inte ta vaccinet uttrycker en känsla av utanförskap. Från flera kyrkliga ledare rekommenderas vaccinet, men många betonar också vikten av frivillighet och att utgå från sitt eget samvete.

Under våren tillåts upp till 50 personer fira gudstjänst igen. Innan det hinner prästen Karl-Henrik Wallerstein i Småland uppmärksammas i flera medier för att han släppt in en familj extra vid en gudstjänst och därmed bröt mot pandemireglerna.

– Jag är tvungen att följa Gud mer än människor, säger han.

Nu börjar inte bara kyrkliga utan allt fler sekulära röster höjas för att religionsfriheten är i fara när regeringen och myndigheterna vägrar människor möjligheten att samlas till gudstjänst. På ledarplats påminner Expressen om att religionsfriheten är en absolut rättighet som garanteras i regeringsformen och Europakonventionen, en rättighet som bara får inskränkas i absoluta nödfall.

Det är dock svårt att hävda att det rör sig om ”absoluta nödfall” när det samtidigt är fritt fram att trängas på Skansen eller Gröna Lund, skriver tidningen.

November 2021

Sveriges kyrkor och samfund reagerar starkt på beslutet att kräva vaccinationsbevis för samlingar med över 100 deltagare inomhus. Att kontrollera gudstjänstbesökare strider mot kyrkornas ”grundläggande förhållningssätt till gudstjänst”, skriver Sveriges kristna råd (SKR) i ett pressmeddelande.

Många större församlingar erbjuder anvisade sittplatser och större avstånd mellan platserna inför helgens gudstjänster, för att besökare ska slippa att visa vaccinationsbevis.

– Vi tror att det är viktigt för religionsfriheten att man inte ska behöva scannas när man går in på en gudstjänst, säger Hillsongpastorn Eric Liljero.

EFK-pastorn Hans Jansson varnar för att låta vaccinfrågan splittra kristenheten.

”Det finns faktiskt viktigare saker att fokusera på än det som har med vaccin och vaccinpass att göra. Jesus är fortfarande den kristna trons centrum och han vill förena oss.”

Februari 2022

Alla restriktioner hävs och kyrkorna firar med fulla gudstjänstlokaler och tårta. Nu börjar arbetet med att se hur pandemin påverkat kristenheten, och hur man går vidare härifrån.

Fem råd till oss som inte är ”superevangelister”

Predikningar i katedralen. I dag inleds den långa raden av trefaldighetssöndagar – de landar först några veckor före första... lördag 3/6 00:00

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10