Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Fallolyckor i hemmet kan förebyggas, visar en ny rapport. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Så kan fallolyckor bland äldre undvikas

Varje år faller cirka 100 000 äldre i Sverige så illa att de behöver uppsöka vård. Men det finns vägar för att förebygga fallen, enligt en ny rapport.

Nyheter · Publicerad 12:00, 6 jun 2022

Fallolyckor är vanligast bland personer över 65 år och kan i värsta fall leda till dödsfall. Men det går att minska fallrisken med åtgärder som fysisk träning, anpassning av hemmet samt broddar på vintern. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen.

– Våra beräkningar visar att fallolyckor bland de 65 år och äldre kostade 16,8 miljarder år 2020 så det handlar om väldigt stora summor. Det vi främst har sett i vårt arbete är att det är särskilt viktigt att arbeta förebyggande för hemmaboende äldre, innan de råkar ut för en fallskada, säger Thea Enhörning, utredare vid Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

De förebyggande åtgärderna kan till exempel handla om att en arbetsterapeut går igenom risker för fall på grund av höga mattkanter och trösklar men även inköp av hjälpmedel och att erbjuda träning.

Han möter IS-offer med evangelium och fotboll

Webb-tv. Som liten ville Merzek Botros bli fotbollsproffs, men på grund av sin kristna tro var han inte... måndag 30/1 12:00

Starka relationer viktigaste faktorn för att vara lycklig

Lycka. Den viktigaste nyckeln till lycka tycks vara starka relationer. Det är åtminstone den slutsats som... måndag 30/1 10:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10