Nyheter
Så har abortdebatten förändrats
Till vänster: Feministiska organisationen Grupp 8 demonstraterar för fri abort på Barnhusgatan i Stockholm 10 oktober 1972. Till höger: Kristen demokratisk ungdom demonstrerar utanför riksdagen mot fri abort 29 maj 1974.
Foto: Birgitta Lagerström / TT och
För bara några decennier sedan var det komplext, tveksamt och debatterades intensivt såväl mellan som inom alla demokratiska partier. I dag är det något som firas, hyllas och kallas för en mänsklig rättighet utan att särskilt många reagerar. Det handlar om abort. En fråga där debatten på relativt kort tid totalt skiftat karaktär. I januari är det 40 år sedan lagen om fri abort infördes i Sverige.
1974 antog riksdagen en ny abortlag, som gjorde abort till kvinnans rättighet. Lagändringen föregicks av ett decennium där Sverige drastiskt ändrade inställning i abortfrågan.
– Att fostret, eller det ofödda barnet, skulle ha rätt till liv, ett rättsligt skydd, ansågs tidigare självklart. Både bland läkare, kvinnoorganisationer och politiska partier ansågs det som självklart med en förbudslagstiftning, med undantag i vissa nödfall, förklarar Stefan Swärd, ordförande för Ja till livet, och som tidigare doktorerat med avhandlingen ”Varför Sverige fick fri abort”.
ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL
2 månader för 10 kr!
KÖP
Världen idag
DIGITAL
129,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
PAPPER
189,-
kr/månad
KÖP