Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

S-topp uttryckte kritik mot SVT:s val av debattör

Det var märkligt av SVT att bjuda in journalisten Chang Frick för att tala om journalistik och näthat med Frida Boisen, programledare för Trolljägarna. Det skrev Annika Strandhäll, riksdagsledamot och tidigare statsråd för Socialdemokraterna, i sociala medier efter ett avsnitt av programmet Mötet.

Att en politiker indirekt kritiserar vilka gäster SVT bjuder in till en debatt väcker kritik.

Nyheter · Publicerad 19:00, 16 sep 2021

Chang Frick är chefredaktör för nyhetssajten Nyheter idag. Tidigare i veckan mötte han Frida Boisen under rubriken ”Hat, hot och nättroll” i ett avsnitt i SVT:s programserie Mötet.

Bland annat ifrågasatte Chang Frick att Frida Boisen låtit filma sin konfrontation med en äldre kvinna som uttryckt sig rasistiskt på internet.

Frida Boisen kritiserade i sin tur Chang Frick för att han i en artikel förra året tipsat läsare om hur de skulle kunna ”kartlägga” journalister de ogillar och utsätta dem för ”social utfrysning”, även genom deras barn.

– Allt det du reagerar mot har dina kollegor gjort mot folk för att de har haft en felaktig åsikt, sade Chang Frick.

Inslaget fick många kommentarer i sociala medier, och en del tongivande personer antydde att Chang Frick aldrig borde ha bjudits in till SVT.

”Att upplåta tid i tv för en aggressiv man från en värdelös nyhetssajt är svårbegripligt. Public service borde förvalta uppgiften med större integritet. Alla troll behöver inte få komma till tals”, skrev juristen Anne Ramberg, som tidigare varit generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund, på Twitter.

Riksdagsledamoten Annika Strandhäll (S), som var socialminister 2017–2019, upprepade inlägget och svarade instämmande:

”När det gäller Chang Frick blev jag faktiskt häpen över att de gav honom detta utrymme. Har man ingen koll på vem han är?”

Deras inlägg fick gott om mothugg. Kritikerna menade att en aktiv politiker inte borde lägga sig i vilka gäster som SVT bjuder in till en debatt.

”Menar du på allvar att SVT inte bör låta båda sidor i en fråga komma till tals? Du vill begränsa både SVT’s frihet och dess vilja till öppen debatt? Fascinerande höra från en hög representant för (S)”, skriver en person.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00