Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

SD-ledaren Jimmie Åkesson har anledning att vara glad. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

S tappar – rekordsiffror för SD

SD får sitt bästa resultat hittills i SCB:s mätningar och får 22,6 procent i novembermätningen, en rejäl uppgång från maj då noteringen var 17,1. Socialdemokraterna får sitt sämsta resultat hittills och sjunker från 27,6 procent i maj till 26,3 i november.

Nyheter · Publicerad 12:27, 3 dec 2019

Mest tappar dock Kristdemo-kraterna som rasar från 13,0 procent i majmätningen till 6,6 procent. Moderaterna är nu bara riksdagens tredje största parti med 18,3 procent, vilket dock är ett lyft från majmätningens 16,0 procent.

Vänsterpartiet tappar något och får 8,1 procent. Även Miljöpartiet tappar något och hamnar på 5,1 procent.

Liberalerna som legat under riksdagsspärren i flera mätningar på sistone noterar 4,1 procent att jämföra med 3,7 i maj. Centern, som hade 6,9 procent i maj, får 7,3 procent i november.

Den kraftiga ökningen för SD samtidigt som S backar innebär nu att M, KD och SD är jämnstora med de fyra partier som ingått januariavtalet plus Vänsterpartiet. Skillnaden är bara 0,4 procentenheter till förmån för de senare.

Sett till väljarströmmar får SD mest från KD, 2,2 procent. KD tappar även till M, 1,3 procent.

Socialdemokraterna tappar förutom 0,8 procent till SD även till gruppen osäkra, 1,3 procent.

SCB-siffrorna visar nu med tydlighet att SD är landets näst största parti.

– Jag tror att det har att göra med att vi konsekvent har sett kopplingen mellan massinvandringen och den växande kriminaliteten och kopplingen mellan massinvandringen och de kostnader som nu gör att vi inte har råd med välfärd och sjukvård i Sverige fullt ut, säger SD:s vice ordförande Henrik Vinge.

SCB har frågat ett riksomfattande slumpmässigt urval omfattande 9 149 i riksdagsval röstberättigade personer utan övre åldersgräns vad de skulle rösta på om det vore val i dag.

Räcker det inte att bara vara en god människa?

Mot väggen Varför måste man tro på Gud – räcker det inte bara med att vara en god människa? /Sandra