Nyheter

S systerparti Fatah hyllar massmord på civila israeler

Al-Aqsa-martyrernas brigader är en terrorstämplad organisation som historiskt har band till Fatah och som av vissa beskrivs som partiets väpnade gren. Foto: Adel Hana/AP/TT
Al-Aqsa-martyrernas brigader är en terrorstämplad organisation som historiskt har band till Fatah och som av vissa beskrivs som partiets väpnade gren. Foto: Adel Hana/AP/TT
Stefan Löfven träffade den palestinske presidenten Mahmoud Abbas i Stockholm 2015. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Stefan Löfven träffade den palestinske presidenten Mahmoud Abbas i Stockholm 2015. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT
Gunnar Hökmark (M). Foto: Anders Wiklund/TT
Gunnar Hökmark (M). Foto: Anders Wiklund/TT

Socialdemokraterna har beskrivit palestinska Fatah som sitt ”kära systerparti”. Nu framkommer att det som beskrivs som Fatahs väpnade gren, al-Aqsa-martyrernas brigader, medverkat den 7 oktober när Hamas mördade omkring 1 400 israeler, varav de flesta var civila. Fatahgrupper har dessutom hyllat dådet.

Publicerad Uppdaterad

Hur kan Fatah vara systerparti och till och med hyllas på socialdemokratiska möten?

Gunnar Hökmark (M)

Palestinian Media Watch avslöjade nyligen att medlemmar ur al-Aqsa-martyrernas brigader, i en video, skryter om sin delaktighet i terrorattackerna den 7 oktober. Videon ska ha publicerats via tjänsten Telegram och i en grupp avsedd för Fatahs avdelning i Betlehem, rapporterar Jewish News Syndicate (JNS).

Al-Aqsa-martyrernas brigader är en terrorstämplad organisation som historiskt har band till Fatah och som av vissa beskrivs som partiets väpnade gren. I videon syns bland annat hur en terrorist som bär Fatahs gula armband avfyrar en Kalashnikov mot en kibbutz och en annan som stampar på en mördad israels huvud. I klippet skryter medlemmar ur gruppen om att man hade en ”framträdande och tydlig” roll i de blodiga massmorden på israeler.

”Det visar sig nu att al-Aqsa-martyrernas brigader, Fatahs väpnade gren, medverkade i massakern den 7 oktober. Fatah är alltså S systerparti i Palestina, Mahmoud Abbas parti – det ledande partiet i PA. S, ni har betydligt större problem än bara El-Haj”, skriver Judiska ungdomsförbundet på plattformen X med hänvisning till S-riksdagsledamoten Jamal El-Haj som anklagats för att ha kopplingar till Hamas.

Det finns bedömare som menar att al-Aqsa-martyrernas brigader de senaste åren distanserat sig från Fatah och att partiet har begränsat inflytande över organisationen. Andra menar dock att bandet mellan Fatah och terrorgruppen fortsatt är tydligt.

– Det finns en koppling mellan Fatahrörelsen i Betlehem och brigaderna. Detta är bevisat genom en koppling mellan avdelningens ledare i Betlehem och al-Aqsa-martyrernas brigader i Gaza. Och det faktum att videon publicerades av Fatah Betlehems Telegram visar kopplingen mellan brigaderna och Fatahs politiska sida, säger Itamar Marcus på Palestinian Media Watch till JNS.

När Socialdemokraterna 2013 höll kongress valde dåvarande partiledaren Stefan Löfven att beskriva Fatah med orden ”kära systerparti”. Och det var inte första gången ett sådan uttryck användes; svenska S har ofta refererat till den palestinske presidenten Mahmoud Abbas parti som just systerparti. Detta trots att Fatah återkommande glorifierat terror mot civila israeler och att Abbas spridit antisemitism och Förintelseförnekande konspirationsteorier.

Abbas har heller inte uttryckligen tagit avstånd från Hamas blodiga dåd, utan uttryckte sig snarare gillande i ett tal strax efteråt. Bland annat sade han att man ska ”tillhandahålla allt som är nödvändigt för att stärka det palestinska folkets motståndskraft och ståndaktighet när det gäller att möta brotten som begåtts av den israeliska ockupationen och bosättargängen.”

Även efter den 7 oktober har Fatah på sina plattformar jublat över att judar mördats. Fatahs Betlehemavdelning ska enligt Palestinian Media Watch i samband med attacken ha lagt upp bilder där israeler framställs som råttor som trampas ihjäl av en sko med palestinska flaggans färger. En annan bild visar uniformerade terrorister som hållandes i vapen sitter i en ring och förbereder sig för terrordåd.

Studenter kopplade till Fatah har i flera inlägg på sociala medier uttryckt uppskattning över terrordåden 7 oktober.

I en debattartikel i Expressen av moderaten Gunnar Hökmark riktas en fråga till Stefan Löfven, i dag ordförande för den samlade europeiska socialdemokratin:

”Kan ett antisemitisk parti som Fatah verkligen vara med där?” 

Hökmark skriver vidare: ”Hur kan Fatah vara systerparti och till och med hyllas på socialdemokratiska möten?”

Världen idag har sökt Socialdemokraterna via partiets presstjänst för att låta dem bemöta kritiken, men har inte fått svar.

Powered by Labrador CMS