Politik

S sågar sin egen klimat­politik – och Miljö­partiet

Magdalena Andersson (S) och Anna-Caren Sätherberg (S) håller pressträff.
Socialdemokraterna borde inte ha lyssnat så mycket på Miljöpartiet, anser Anna-Caren Sätherberg (S). På bilden håller hon presskonferens om partiets klimatpolitik tillsammans med S-ledaren Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna har lagt fram en klimatpolitik som förstärkt ojäm­likheten i samhället, säger tales­personen Anna-Caren Sätherberg (S). Felet har delvis varit Miljöpartiets, menar man. 

”Totalt nonsens”, enligt tidigare språkröret Isabella Lövin (MP).

Publicerad Uppdaterad

I november släppte Socialdemokraterna en rapport där partiet idkade kritik mot sin egen migrationspolitik. 

– Mottagandet har inte stått i paritet med de sociala-, utbildnings­mässiga- och ekonomiska behoven. En redan omfattande segregation har accelererat, sade rapport­författaren Lawen Redar och uppgav att orsaken till den förda politiken bland annat var en rädsla för att bli förknippade med Sverige­demokraterna. 

Nu kommer ny självkritisk rapport från Socialdemokraterna. Den här gången rör den partiets klimatpolitik. 

– Vi har inte fört en politik som har hjälp vanligt folk att ställa om, säger den klimat­politiska talespersonen Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens.

Anna-Caren Sätherberg (S) och Mikael Damberg (S).

Klimatpolitiken som fördes när Social­demokraterna var i regerings­ställning har, enligt rapporten, varit en morot för de rika och en piska för andra.

Som exempel nämns elbilsstödet som främst gick till höginkomst­tagare i storstäder. 

– Vanligt folk har fått betala,  säger Anna-Caren Sätherberg.

Samtidigt lägger Sätherberg en del av skulden på Miljöpartiet, som var S koalitionspartner 2014 till 2021.

– Vi har ett ansvar. Och definitivt har Miljöpartiet ett ansvar, som förde fram reformerna och hade ministerposten under sju av de åtta åren, säger hon till Aftonbladet.

Isabella Lövin och Gustav Fridolin var språkrör för MP då partiet regerade med Socialdemokraterna.

Miljöpartiets tidigare språkrör Isabella Lövin, som satt på posten 2016–2021, slår ifrån sig och skriver på X: ”Totalt nonsens från S som borde vara stolta över att fått vara med om att göra Sverige världs­ledande i grön omställning under vår tid.”

Riksdagsledamoten Lars Isacsson (S) anser att medierna haft en del att göra i skillnad mellan stad och land.

– Det finns en allmän bild inte minst i media att bor du i en storstad så är du en vinnare och i en småstad en förlorare.

– Känslan att vara en andra klassens medborgare finns både i förort och bruksort, säger han. 

I Världen idags senaste avsnitt av Hotspot ställs frågan huruvida landsbygdsbor har fått betala för storstadspolitikers klimat­ambitioner. Programmet, som gästas av journalisten Lotta Gröning, finns att se på Världen idag play

Powered by Labrador CMS