Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Flera S-profiler sprider ifrågasatta teorier om en koordinerad attack mot Muharrem Demirok. Foto: Adam Ihse/TT

S-profiler hävdar samordnad attack mot Demirok

Det pågår en koordinerad attack mot Muharrem Demirok inför valet av ny partiledare för C, iscensatt av friskolelobbyn. Detta hävdas nu av flera profilerade vänsterdebattörer, som i sin tur kritiseras för att sprida konspirationsteorier.

Nyheter · Publicerad 06:50, 19 jan 2023

Muharrem Demirok har i intervjuer öppnat för en ändrad hållning i synen på friskolor i allmänhet och vinstdrivande sådana i synnerhet. Det har spekulerats i att partiledarskiftet inom C kommer att leda till en förändrad skolpolitik i partiet. C skulle i så fall bli mer kritiskt till vinstdrivande skolor.

När nu Demiroks förflutna synas och allt fler ifrågasätter hans lämplighet som partiledare, får han stöd från etablerade vänsterprofiler. S-politikern Carl Melin sprider budskapet om en konspiration till sina drygt 15 000 följare på Twitter.

”Ganska uppenbart att det är de som har stora ekonomiska intressen i skolkoncernerna – och deras springpojkar – som ligger bakom krypskyttet mot Murre”, skriver han.

Murre är ett smeknamn på Muharrem Demirok.

S-politikern Joel Stade sprider samma narrativ.

”Märker ni den massiva kampanjen mot Murre Demirok som pågår? Den handlar så klart om att han är ett hot mot skolkapitalet.”

Även den profilerade skoldebattören Marcus Larsson, som på Twitter kallar sig ”Skolinkvisition” och har 25 000 följare, driver tesen.

”Skolkoncernlobbyn jobbar på för att styra valet av C-ledare. Den föreslagna personen har uttalat på tok för verklighetsnära åsikter om skolmarknaden. Han måste såklart bort.”

Påståendena beskrivs dock av journalister och politiker som konspirationsteorier och som indirekta attacker mot medier som i så fall skulle låta sig styras av lobbyister.

”Du är snyggare utan foliemössan”, skriver Expressens krönikör Viktor Barth-Kron till Joel Stade på Twitter.

Foliehatt är en vanlig benämning på personer som sprider konspirationsteorier.

”Sossarna är Sveriges största konspirationsteoretiker”, menar M-politikern Hanif Bali angående utspelen.

Den tidigare S-toppen Niklas Nordström ifrågasätter också han bilden av en koordinerad kampanj mot Demirok och menar att det snarare handlar om att han låtit bli att berätta om sina misshandelsdomar.

”Är det inte så enkelt att det är första gången vi har en kandidat som partiledare som mörkat om att han är dömd för våldsbrott? Då blir frågorna besvärliga”, skriver Nordström.

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00