Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

S-politiker poserade vid bild på terrorist

Vid en bild på den palestinske terroristen Marwan Barghouti poserade socialdemokraternas Europaparlamentariker Marita Ulvskog i slutet av april. – Det är häpnadsväckande, säger kristdemokratiske parlamentarikern Lars Adaktusson, som är djupt kritisk till regeringens Israelpolitik.

Nyheter · Publicerad 15:16, 8 maj 2017

”Demonstrerar tillsammans med Palestina-delegationen utanför Plenissalen i Bryssel i solidaritet med de hungerstrejkande palestinska fångarna”, skriver Europaparlamentarikern Marita Ulvskog (S) i ett Facebookinlägg den 27 april.

Under texten finns en bild där hon poserar vid ett porträtt av Marwan Barghouti – Fatahledare dömd för bland annat fem mord, mordförsök och medlemskap i terroristorganisation. Barghouti var misstänkt för ytterligare 21 mord – mord som inte kunde styrkas – och ska från israeliskt fängelse ha arbetat för militanta palestinska grupper.

Tillsammans med omkring 1 000 palestinska fångar ska Marwan Barghouti i mitten av april ha inlett en hungerstrejk för att motstå ”Israels illegala system av godtyckliga massarresteringar och dålig behandling av palestinska fångar”, som Barghouti själv uttryckte saken i en debattartikel i New York Times. Israeliska tidningar rapporterade i måndags om att övervakningskameror från fängelset visar att Marwan Barghouti äter i smyg i sin cell.

Det var med anledning av hungerstrejken som Ulvskog poserade vid bilden, men alla tyckte inte att det var befogat. En som är djupt kritisk är Europaparlamentarikern Lars Adaktusson (KD).

– Det är häpnadsväckande att en så erfaren politiker som Marita Ulvskog inte inser vad hon gör. Att lyfta fram Barghouti som är dömd för terrorbrott och mord på civila israeler… Det finns inte ord för att beskriva hur upprörande det är, säger han.

På sin Facebooksida har Lars Adaktusson lagt upp Marita Ulvskog-bilden tillsammans med en bild på utrikesministern Margot Wallström då hon mottar en soldatorden från palestiniernas president Mahmoud Abbas samt en bild på Hillevi Larsson (S) där hon håller upp en karta på vilken Israel är utraderat. I inlägget uttalar sig Adaktusson även kritiskt till Sveriges stöd för den Unesco-resolution som gör gällande att Israel inte har rätt till Jerusalem.

– Jag tycker att man måste se det som händer i ett sammanhang. Det finns en systematik i Socialdemokraternas och regeringens fientlighet mot Israel som är väldigt tydlig, säger han. 

– Alla kan göra enstaka misstag, men den här medvetenheten som vi ser från regeringens sida är väldigt skrämmande. Det är en unik situation. Jag tror inte att vi har haft en sådan regering eller utrikesminister, som har varit så fientligt inställd till Mellanösterns enda demokrati, någon gång tidigare, fortsätter han.

Lars Adaktusson tror att regeringens agerande blir kontraproduktivt – att det ger Sverige ett dåligt anseende och att det bidrar till polarisering snarare än till en fredlig lösning.

Han tror inte att regeringen kommer vidta några åtgärder för att förbättra relationen med Israel.  

– Jag har inga förhoppningar om att den här regeringen kommer ändra uppfattning, så jag tror att det här fientliga beteendet kommer att fortsätta. Det enda sättet att komma till rätta med situationen är ett regeringsbyte.

Han påpekar dock att han tycker att Stefan Löfven ska ta ställning i frågan.

– Vi har en statsminister som är totalt frånvarande i det här. Det är som om han har lämnat över allt ansvar gällande Mellanösternpolitiken till Margot Wallström. Han borde åtminstone tala om var han står. Står han verkligen bakom det här? Man kan kritisera enskilda ministrar, men ytterst är det statsministern som är ansvarig.

Världen idag kontaktar Marita Ulvskog och får svar på frågorna i ett mejl.

Varför poserar du med en bild på en person som är dömd för mord och terrorbrott?

– Det var en manifestation som hölls för att uppmärksamma den stora hungerstrejken bland palestinska fångar i israeliska fängelser, för att ge dem mer rimliga villkor. Syftet med fångarnas hungerstrejk är att protestera mot restriktionerna mot familjebesök, för bättre läkarvård samt mot användandet av isolering och administrativt förvar (utan åtal eller rättegång).

Skulle du även kunna posera vid en bild av en person som har begått terrorbrott i Europa?

– Mitt deltagande vid denna manifestation betyder inte att jag stödjer någon form av våldsbrott eller terrorism, det tar jag starkt avstånd ifrån. Jag beklagar om mitt deltagande misstogs för stöd till den man som var porträtterad på bilden.

Marita Ulvskog anser inte att hon agerar annorlunda när det gäller terrorism i Israel jämfört med terrorism i Europa.

– Manifestationen var inte till stöd för någon individ, utan endast för att belysa hungerstrejken mot villkoren i de israeliska fängelserna.

Världen idag försöker även nå Stefan Löfven, men får inte kontakt.

"Tyvärr är statsministern inte tillgänglig för kommentarer", hälsar pressekreteraren Ingela Nilsson.

Lars Adaktusson är inte den enda som kritiserar Marita Ulvskogs agerande.

– Politiskt sett är det naturligtvis mycket olämpligt, det kommer att ytterligare spä på Israels version om att Sverige är ett Israelfientligt land, säger Mellanösternexperten Pär Jönsson till SVT Nyheter.

”Oavsett vad man tycker i Israel-Palestina-konflikten så tycker jag att det är oacceptabelt att glorifiera våld och terror. Jag skulle gärna vilja veta om detta har stöd av statsministern och utrikesministern” skriver centerpartistiska riksdagsledamoten Helena Lindahl på Facebook.

"Helt obegripligt att Marita Ulvskog hyllar en dömd palestinsk terrorist", skriver terrorforskaren Magnus Ranstorp på Twitter.

Alla kan göra enstaka misstag, men den här medvetenheten som vi ser från regeringens sida är väldigt skrämmande.
Mitt deltagande vid denna manifestation betyder inte att jag stödjer någon form av våldsbrott eller terrorism, det tar jag starkt avstånd ifrån.

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier