Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

S-politiker: Konservativa präster har ”rutten syn”

Svenskkyrkliga präster som inte vill viga samkönade par har en ”förlegad och rutten syn”. Det skriver riksdagsledamoten Heléne Björklund (S) i tidningen Sydöstran.

Detta, menar hon, gäller även präster som utifrån ett teologiskt perspektiv inte bejakar kvinnliga präster.

Nyheter · Publicerad 14:37, 31 aug 2021

Heléne Björklund, som signerar sitt inlägg i egenskap av ordförande för Socialdemokraterna i Blekinge, kandiderar inte till kyrkomötet i höstens val. Hon är riksdagsledamot och sitter med i en lång rad utskott som suppleant.

I sitt inlägg i Sydöstran understryker hon vikten av att rösta i kyrkovalet den 19 september, och nämner en rad områden där Socialdemokraterna vill se en förstärkning, så som inom frivilligarbete, miljö- och klimatarbete och bistånd.

Samtidigt ger hon tummen ner åt de präster i Svenska kyrkan som, i enlighet med dagens regelverk, kan avstå från att viga samkönade par av samvetsskäl.

”Det finns präster som inte vill viga hbtq-personer eller arbeta med kvinnliga kollegor. Vi socialdemokrater anser att detta är en förlegad och rutten syn som inte hör hemma i ett öppet och demokratiskt samhälle”, skriver Heléne Björklund.

Sedan 1993 får inte den man som motsätter sig kvinnliga kollegor vigas till präst i Svenska kyrkan.

Sverigedemokrater och socialdemokrater har brutit lans i Sydöstrans spalter flera gånger under sommaren, med inriktning på kyrkovalet.

I juli anklagades Socialdemokraterna och Centern för att vilja se ”en politiserad kyrka som vurmar för öppna gränser, klimataktivism och hbt snarare än Jesus”, av sju sverigedemokratiska kandidater till kyrkovalet.

Inlägget var riktat till en socialdemokratisk förtroendevald i Svenska kyrkan, Birger Wernersson, som sedan i sin tur hävdade att en röst på SD är ”en röst mot människors lika värde” och ”mot homosexuellas rätt att deltaga i kyrkans verksamhet”.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00