Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

Frågan om vigseltvång för präster kommer tas upp i höstens kyrkomöte. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

S-politiker: Avkraga präster som inte viger samkönade

Kyrkopolitikern Jesper Eneroth (S) har lämnat in en motion till höstens kyrkomöte som går ut på att tvinga präster inom Svenska kyrkan att viga samkönade par. Ärkebiskop Antje Jackelén har dock tidigare avvisat denna tanke eftersom den, enligt henne, ”strider mot kyrkans tro”.

Nyheter · Publicerad 08:00, 10 aug 2022

Kyrkomötes ledamöter som valdes i september i fjol sammanträder i Uppsala 4–7 oktober samt 21–23 november. Inför höstens sammanträden har 85 motioner lämnats in. En av dem är motionen från socialdemokraten Jesper Eneroth, ledamot i kyrkomötet, som anser att den präst som nekar att viga samkönade par ska avkragas.

”Det är självfallet fullt möjligt för Svenska kyrkans medlemmar att ha olika uppfattningar i frågan om äktenskapet, men en präst har ett särskilt ansvar att förhålla sig till de människor som söker sig till kyrkan och dess tjänster. Här finns alltså ett diakonalt perspektiv som måste gå före enskilda prästers rätt att avstå”, skriver Jesper Eneroth bland annat i motionen.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Evangeliets utmanande erbjudande är en ny identitet i Kristus

Ledare I centrum av det kristna evangeliet står något som förr brukade beskrivas som det ”saliga bytet”:... onsdag 22/3 00:10

Fler förhandlingar förlänger konflikten

Israelkrönika Mönstret känns välbekant: Precis före den muslimska fastemånaden ramadan organiseras ett regionalt... onsdag 22/3 00:00