Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson fick ingen motfråga då han skyllde de höga dieselpriserna på Putin i SVT. Foto: Jessica Gow/TT

S-minister skyllde dieselpriser på Putin – får våg av mothugg

”Putinpriser”, sade S-ministern Karl-Petter Thorwaldsson då han intervjuades om de rekordhöga drivmedelspriserna i Rapport. Det har lett till en strid ström av angrepp i sociala medier.

Det handlar om S-priser, menar många av kritikerna.

Nyheter · Publicerad 17:00, 8 mar 2022

Att en liter bensin i början av veckan kostade omkring 22 kronor och en liter diesel omkring 25 kronor uppmärksammades i SVT:s Rapportsändning på måndagskvällen. I reportaget förklarades de höga priserna med kriget i Ukraina, vilket lett till sanktioner mot Ryssland och höga priser på olja.

– Vi ser att det har blivit Putinpriser på våra drivmedel. Det kostar ju 25 spänn att köpa en liter diesel, sade näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson (S) i inslaget.

I inslaget nämndes det varken att svenska skatter utgör ungefär hälften av priset vid pumpen eller att beslutet om reduktionsplikt (att en del av drivmedlet måste vara biobränsle) är en bidragande orsak till de höga priserna.

Karl-Petter Thorwaldsson fick heller ingen motfråga kring detta då han använde uttrycket ”Putinpriser”.

Det har lett till en våg av kritik bland borgerliga och konservativa debattörer i sociala medier.

”Karl-Petter Thorwaldsson-priser”, skriver Marco Strömberg, programledare för Världen idags Hotspot och direktor för Focus Business School, på Twitter.

”Man undrar varför Putin-priserna är högst i Sverige? Mer än dubbelt så höga jämfört med Polen. Har Putin någon särskild makt just över svensk prisbildning?”, twittrar PM Nilsson, politisk redaktör för Dagens Industri, ironiskt.

Ett liknande resonemang för KD-politikern Staffan Danielsson.

”Märkligt att dessa priser bara gäller i Sverige och inte i Norden eller övriga EU”, skriver han på Twitter och får medhåll av M-politikern Jan Ericson.

”Världens högsta dieselpris beror inte på Putin. Nästan halva priset är svenska skatter”, skriver han på Twitter.

Världen idag har hört av sig till SVT för att höra varför de inte nämnde vare sig reduktionspliktens eller skatternas inverkan på drivmedelspriset – och varför Thorwaldsson inte fick någon motfråga – men har i skrivande stund inte fått svar.

På tisdagen nådde drivmedelspriserna nya rekordnivåer hos de ledande bolagen – en liter bensin kostade då närapå 23 kronor och en liter diesel nästan 27 kronor.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier