Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson fick ingen motfråga då han skyllde de höga dieselpriserna på Putin i SVT. Foto: Jessica Gow/TT

S-minister skyllde dieselpriser på Putin – får våg av mothugg

”Putinpriser”, sade S-ministern Karl-Petter Thorwaldsson då han intervjuades om de rekordhöga drivmedelspriserna i Rapport. Det har lett till en strid ström av angrepp i sociala medier.

Det handlar om S-priser, menar många av kritikerna.

Nyheter · Publicerad 17:00, 8 mar 2022

Att en liter bensin i början av veckan kostade omkring 22 kronor och en liter diesel omkring 25 kronor uppmärksammades i SVT:s Rapportsändning på måndagskvällen. I reportaget förklarades de höga priserna med kriget i Ukraina, vilket lett till sanktioner mot Ryssland och höga priser på olja.

– Vi ser att det har blivit Putinpriser på våra drivmedel. Det kostar ju 25 spänn att köpa en liter diesel, sade näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson (S) i inslaget.

I inslaget nämndes det varken att svenska skatter utgör ungefär hälften av priset vid pumpen eller att beslutet om reduktionsplikt (att en del av drivmedlet måste vara biobränsle) är en bidragande orsak till de höga priserna.

Karl-Petter Thorwaldsson fick heller ingen motfråga kring detta då han använde uttrycket ”Putinpriser”.

Det har lett till en våg av kritik bland borgerliga och konservativa debattörer i sociala medier.

”Karl-Petter Thorwaldsson-priser”, skriver Marco Strömberg, programledare för Världen idags Hotspot och direktor för Focus Business School, på Twitter.

”Man undrar varför Putin-priserna är högst i Sverige? Mer än dubbelt så höga jämfört med Polen. Har Putin någon särskild makt just över svensk prisbildning?”, twittrar PM Nilsson, politisk redaktör för Dagens Industri, ironiskt.

Ett liknande resonemang för KD-politikern Staffan Danielsson.

”Märkligt att dessa priser bara gäller i Sverige och inte i Norden eller övriga EU”, skriver han på Twitter och får medhåll av M-politikern Jan Ericson.

”Världens högsta dieselpris beror inte på Putin. Nästan halva priset är svenska skatter”, skriver han på Twitter.

Världen idag har hört av sig till SVT för att höra varför de inte nämnde vare sig reduktionspliktens eller skatternas inverkan på drivmedelspriset – och varför Thorwaldsson inte fick någon motfråga – men har i skrivande stund inte fått svar.

På tisdagen nådde drivmedelspriserna nya rekordnivåer hos de ledande bolagen – en liter bensin kostade då närapå 23 kronor och en liter diesel nästan 27 kronor.

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Senaste nytt

    Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

    Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
    Följ Världen idag i sociala medier