Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

S-minister arg när Polen vill skydda ofödda med Downs

Författningsdomstolen i Polen har beslutat att abort av foster med skador eller kromosomavvikelser strider mot konstitutionen. Beslutet öppnar för en striktare abortlag, något som upprör abortförespråkare som Amnesty och Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).

Nyheter · Publicerad 07:00, 28 okt 2020

Polens abortlag kan nu skärpas så att abort bara blir tillåtet vid våldtäkt, incest eller om moderns hälsa eller liv är i fara. Regeringspartiet Lag och rättvisa kommer att ta fram ett lagförslag som parlamentet väntas godta och som landets president redan lovat att underteckna.

Bland kritikerna finns Amnesty, Humans Rights Watch och Polens tidigare premiärminister Donald Tusk som anser att det är ”politisk ondska” att lyfta abortfrågan mitt under pandemin, skriver TT.

Även Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) upprörs över den polska domstolens beslut att skydda ofödda med skador.

”Bekymrad över dagens beslut av den polska konstitutionella domstolen om tillgång till abort i Polen. Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är mänskliga rättigheter, inklusive rätten till säker och laglig abort”, skriver hon på Twitter.

Påståendet att abort är en mänsklig rättighet är vanligt bland abortförespråkare, men nämns inte i någon internationell deklaration över mänskliga rättigheter. Det gör däremot exempelvis rätten till liv.

Juristorganisationen European Centre for Law and Justice (ECLJ) välkomnar den polska domstolens beslut.

”Eugenisk abort strider mot människans värdighet och liv vars respekt garanteras av den polska konstitutionen”, skriver ECLJ i ett pressmeddelande.

Aborter vars grund är handikapp hos det ofödda barnet har utgjort majoriteten av Polens aborter och de allra flesta av dessa har riktat in sig på ofödda med Downs syndrom, konstaterar man.

ECLJ skriver att man hoppas att Polens vägval ska bidra till att Europa blir mer välkomnande för människor med handikapp.

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är mänskliga rättigheter, inklusive rätten till säker och laglig abort.

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Kyrkklocka i Mosul ringde efter sju års tystnad

Irak. Människor i staden Mosul i norra Irak jublade när kyrkklockan i S:t Tomas kyrka i söndags ringde... måndag 20/9 12:28

USA erkänner: Drönarattack i Kabul dödade bara civila

Afghanistan. USA erkänner att en drönarattack vid Kabuls flygplats var ett misstag och att tio civila, däribland... måndag 20/9 12:26

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika Inför fotbollsmatchen mot Sverige i början av september hade Spanien spelat 66 raka VM-kvalmatcher... lördag 18/9 00:00

Kraftig utökning av FRA-lagen att vänta

Integritet. Regeringen föreslår att utländsk säkerhetstjänst ska få direktåtkomst till personuppgifter som... söndag 19/9 20:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier