Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

S-minister arg när Polen vill skydda ofödda med Downs

Författningsdomstolen i Polen har beslutat att abort av foster med skador eller kromosomavvikelser strider mot konstitutionen. Beslutet öppnar för en striktare abortlag, något som upprör abortförespråkare som Amnesty och Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).

Nyheter · Publicerad 07:00, 28 okt 2020

Polens abortlag kan nu skärpas så att abort bara blir tillåtet vid våldtäkt, incest eller om moderns hälsa eller liv är i fara. Regeringspartiet Lag och rättvisa kommer att ta fram ett lagförslag som parlamentet väntas godta och som landets president redan lovat att underteckna.

Bland kritikerna finns Amnesty, Humans Rights Watch och Polens tidigare premiärminister Donald Tusk som anser att det är ”politisk ondska” att lyfta abortfrågan mitt under pandemin, skriver TT.

Även Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) upprörs över den polska domstolens beslut att skydda ofödda med skador.

”Bekymrad över dagens beslut av den polska konstitutionella domstolen om tillgång till abort i Polen. Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är mänskliga rättigheter, inklusive rätten till säker och laglig abort”, skriver hon på Twitter.

Påståendet att abort är en mänsklig rättighet är vanligt bland abortförespråkare, men nämns inte i någon internationell deklaration över mänskliga rättigheter. Det gör däremot exempelvis rätten till liv.

Juristorganisationen European Centre for Law and Justice (ECLJ) välkomnar den polska domstolens beslut.

”Eugenisk abort strider mot människans värdighet och liv vars respekt garanteras av den polska konstitutionen”, skriver ECLJ i ett pressmeddelande.

Aborter vars grund är handikapp hos det ofödda barnet har utgjort majoriteten av Polens aborter och de allra flesta av dessa har riktat in sig på ofödda med Downs syndrom, konstaterar man.

ECLJ skriver att man hoppas att Polens vägval ska bidra till att Europa blir mer välkomnande för människor med handikapp.

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är mänskliga rättigheter, inklusive rätten till säker och laglig abort.

Styrräntan höjs på nytt – så mycket dyrare blir ditt bolån

Ekonomi. Torsdagens nya räntehöjning gräver ännu djupare hål i hushållens plånböcker. Ökade bolånekostnader... fredag 22/9 22:00

Kristersson: Vi är mitt i extrem våldsvåg

Kriminaliteten. Flera utomstående tros ha blivit offer när två personer sköts ihjäl på en pub i Sandviken. – Det är... fredag 22/9 18:17

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10