Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

S-minister arg när Polen vill skydda ofödda med Downs

Författningsdomstolen i Polen har beslutat att abort av foster med skador eller kromosomavvikelser strider mot konstitutionen. Beslutet öppnar för en striktare abortlag, något som upprör abortförespråkare som Amnesty och Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).

Nyheter · Publicerad 07:00, 28 okt 2020

Polens abortlag kan nu skärpas så att abort bara blir tillåtet vid våldtäkt, incest eller om moderns hälsa eller liv är i fara. Regeringspartiet Lag och rättvisa kommer att ta fram ett lagförslag som parlamentet väntas godta och som landets president redan lovat att underteckna.

Bland kritikerna finns Amnesty, Humans Rights Watch och Polens tidigare premiärminister Donald Tusk som anser att det är ”politisk ondska” att lyfta abortfrågan mitt under pandemin, skriver TT.

Även Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) upprörs över den polska domstolens beslut att skydda ofödda med skador.

”Bekymrad över dagens beslut av den polska konstitutionella domstolen om tillgång till abort i Polen. Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är mänskliga rättigheter, inklusive rätten till säker och laglig abort”, skriver hon på Twitter.

Påståendet att abort är en mänsklig rättighet är vanligt bland abortförespråkare, men nämns inte i någon internationell deklaration över mänskliga rättigheter. Det gör däremot exempelvis rätten till liv.

Juristorganisationen European Centre for Law and Justice (ECLJ) välkomnar den polska domstolens beslut.

”Eugenisk abort strider mot människans värdighet och liv vars respekt garanteras av den polska konstitutionen”, skriver ECLJ i ett pressmeddelande.

Aborter vars grund är handikapp hos det ofödda barnet har utgjort majoriteten av Polens aborter och de allra flesta av dessa har riktat in sig på ofödda med Downs syndrom, konstaterar man.

ECLJ skriver att man hoppas att Polens vägval ska bidra till att Europa blir mer välkomnande för människor med handikapp.

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är mänskliga rättigheter, inklusive rätten till säker och laglig abort.

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Gärna avskaffade bidrag – men först avdragsrätt

Ledare Världen idag har rapporterat att samfunden fortsatt vill söka statsbidrag även om staten inför... torsdag 11/8 00:00

Östgötar ska få höra om Jesus

Evangelisation. För tredje året i rad anordnar organisationen Open Air Campaigners (OAC) nästa vecka ett... torsdag 11/8 00:00

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier