Men jag vet att min återlösare lever, att han till sist ska träda fram över stoftet.
Job 19:25

Världen idag

S-minister arg när Polen vill skydda ofödda med Downs

Författningsdomstolen i Polen har beslutat att abort av foster med skador eller kromosomavvikelser strider mot konstitutionen. Beslutet öppnar för en striktare abortlag, något som upprör abortförespråkare som Amnesty och Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).

Nyheter · Publicerad 07:00, 28 okt 2020

Polens abortlag kan nu skärpas så att abort bara blir tillåtet vid våldtäkt, incest eller om moderns hälsa eller liv är i fara. Regeringspartiet Lag och rättvisa kommer att ta fram ett lagförslag som parlamentet väntas godta och som landets president redan lovat att underteckna.

Bland kritikerna finns Amnesty, Humans Rights Watch och Polens tidigare premiärminister Donald Tusk som anser att det är ”politisk ondska” att lyfta abortfrågan mitt under pandemin, skriver TT.

Även Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) upprörs över den polska domstolens beslut att skydda ofödda med skador.

”Bekymrad över dagens beslut av den polska konstitutionella domstolen om tillgång till abort i Polen. Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är mänskliga rättigheter, inklusive rätten till säker och laglig abort”, skriver hon på Twitter.

Påståendet att abort är en mänsklig rättighet är vanligt bland abortförespråkare, men nämns inte i någon internationell deklaration över mänskliga rättigheter. Det gör däremot exempelvis rätten till liv.

Juristorganisationen European Centre for Law and Justice (ECLJ) välkomnar den polska domstolens beslut.

”Eugenisk abort strider mot människans värdighet och liv vars respekt garanteras av den polska konstitutionen”, skriver ECLJ i ett pressmeddelande.

Aborter vars grund är handikapp hos det ofödda barnet har utgjort majoriteten av Polens aborter och de allra flesta av dessa har riktat in sig på ofödda med Downs syndrom, konstaterar man.

ECLJ skriver att man hoppas att Polens vägval ska bidra till att Europa blir mer välkomnande för människor med handikapp.

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är mänskliga rättigheter, inklusive rätten till säker och laglig abort.

Mer förskola kan inte lösa språkproblemen

Ledare Det finns i Sverige cirka 520 000 barn i förskoleåldern, alltså mellan 1 och 5 år. Av dessa är alla... lördag 5/12 00:00

Regeringskris nära i Israel – ytterligare ett val kan vänta

Tvist. Framtiden ser alltmer oviss ut för Israels bräckliga regeringsbygge. Premiärminister Benjamin... lördag 5/12 07:00

Låt judar och araber få samarbeta!

Israelkrönika Han heter Mansour Abbas och sitter i Knesset, det israeliska parlamentet, för det arabiska partiet...