Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

S-ledaren besökte kyrka – gick till attack mot KD

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson valde att förlägga sitt förstamajtal i kyrktäta Jönköping, där Kristdemokraterna tappade mark i höstens val. Hon passade också på att besöka pingstkyrkan i staden och hävdade då att KD ”står långt ifrån kristna grundvärderingar”.

Nyheter · Publicerad 07:00, 3 maj 2023

Flera medier beskriver besöket som ett försök att ”vrida om kniven” på Kristdemokraterna, vars opinionsstöd minskat kraftigt på senare tid. I frikyrkliga Jönköpings län förlorade KD nästan var fjärde väljare i riksdagsvalet, påpekar till exempel Expressen. 

– Det är klart att väldigt många människor har den kristna tron som grund för sin politiska åsikt och där är man oerhört besviken på Kristdemokraterna och på den utveckling som varit under Ebba Busch, sade Andersson enligt tidningen, som också frågade Andersson om besöket i en pingstkyrka skulle ses som en hämnd för att KD i bland annat Uppsala har arrangerat familjeevent på första maj.

– Nej, KD får ordna vilka aktiviteter de vill, svarade S-ledaren.

Magdalena Andersson menar att det finns ”väldigt många tidigare kristdemokrater” som uppger att de slutat rösta på KD.

– Och det är naturligtvis fullt förståeligt, för partiet står ju väldigt långt ifrån de kristna grundvärderingarna, sade hon enligt Expressen.

Andersson, som själv lämnat Svenska kyrkan, leder ett parti som bland annat vill förbjuda alla konfessionella friskolor och vars kyrkopolitiker kräver att alla präster i Svenska kyrkan ska vara tvungna att viga även homosexuella par.

Magdalena Andersson har knappast varit samfundens och civilsamhällets främjare, menar Kristdemokraternas nya partisekreterare Liza Maria Norlin, som på Twitter besvarar S-ledarens attack.

”I den första budgeten Andersson kom med skrotade hon skatteavdraget för gåvor. Under pandemin och hennes ledarskap var trossamfunden en lågprioriterad grupp. Men det vore ju bra om ett besök i en kyrka kan få Andersson att omvända sig”, skriver Norlin.

Enligt henne har den nuvarande regeringen på nytt stärkt stödet till civilsamhället och deras arbete för de mest utsatta.

Även om S har vind i opinionsseglen möter Andersson skarp intern kritik. På just första maj publicerade Expressen en intervju med SSU-ordförande Lisa Nåbo där hon hotar med att dra tillbaka ungdomsförbundets stöd till partiledningen. Hon menar att S har misslyckats och lämnat efter sig ett ”trasigt land” efter åren vid makten.

Det är klart att väldigt många människor har den kristna tron som grund för sin politiska åsikt ...

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00