Småhus

S i blåsväder när EU:s tvångs­renoveringar stoppas

Fritzon
Heléne Fritzon (S) anklagas för att ha försökt ljuga för svenska folket angående ett EU-beslut om tvångsrenoveringar av småhus.

Socialdemokraterna röstade i EU för att småhusägare skulle vara tvungna att göra energibesparande renoveringar, som kan bli kostsamma. Men när förslaget föll jublade man och hävdade att man i själva verket motarbetat renoveringarna. Nu menar både politiska motståndare och intressegrupper att S ljuger för allmänheten.

Publicerad Uppdaterad

”Vi gjorde det! Tvångsrenoveringar stoppas.” 

Det är budskapet som Socialdemokraterna och deras Europaparlamentariker Helene Fritzon utropar i sociala medier efter att EU-förslaget om tvingande, energi­besparande renoveringar för småhus föll. 

Men S röstade i själva verket för tvångs­renoveringarna, visar röstnings­protokollet. Sverige­demo­kraternas Charlie Weimers har reagerat starkt på S agerande och kallar partiet för lögnare. 

”Ni röstade för tvångsrenoveringar som skulle tvinga svenskar från hus och hem. Jag vet. För jag satt mitt emot er när ni gjorde det”, skriver han på X. 

Även intressegruppen Villaägarna, som arbetat intensivt för att stoppa förslaget som man menar skulle kosta vissa småhusägare upp till en halv miljon kronor, reagerar på S utspel:

”Provocerande. Heléne Fritzon (S), som själv röstat FÖR EU:s tvångs­renoverings­direktiv, säger nu att småhusägarna kan dra en 'lättnadens suck' efter de 'skräck­kampanjer' som förts. Men utan villa­ägares kampanjer i Sverige och EU hade Bryssel mycket väl kunnat driva igenom direktivet”, skriver man i sociala medier.

Fasadrenovering av hus.
EU:s planer på att tvinga husägare att renovera skulle kunna bli en dyr historia för svenskar. S gav sken av att de röstat emot detta när de i själva verket röstade för det.

Fritzon och S menar att stoppet för tvångsrenoveringarna är en ”viktig framgång för Sverige och svenska folket”. Så varför röstade då S för det hela? Heléne Fritzon uppger i en kommentar till Aftonbladet att hon röstade för förslaget ”för att fortsätta förhandla”.

Hon tycker att kritik mot S agerande går ut på att ”vilseleda svenska folket”. Hur hennes röst för tvångsrenoveringar i förlängningen var tänkt att leda till att förslaget skulle stoppas har Fritzon inte förklarat.

Powered by Labrador CMS