Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade.
Matteusevangeliet 5:6

Världen idag

S-förslag: Tvinga alla tvååringar till förskola

Flera toppar inom Socialdemokraterna har gått samman i en riksdagsmotion där de nu förordar att göra förskolan obligatorisk för barn redan från två års ålder. Individens ”frigörelse” ska börja redan i förskoleåldern, anser S-ledamöterna.

Förslaget möter dock kritik.

Nyheter · Publicerad 13:34, 13 okt 2020

I motionen framhålls förskolan som den bästa platsen för små barn och ställs i motsats till ”destruktiva familjeförhållanden”.

”En utbyggnad av barnomsorgen handlar om mer än att bara ge alla barn samma möjligheter. Det handlar också om att ta ytterligare steg mot ett mer jämställt samhälle”, anser de elva riksdagsledamöterna från S. Bland dessa ingår Fredrik Lundh Sammeli och Hanna Westerén som båda sitter i partistyrelsen.

”Vägen till ett jämlikt samhälle börjar i sandlådan”, skriver de.

Det är dock inte det enda kontroversiella förslaget i motionen. Man vill också på sikt göra förskolan ”avgiftsfri”.

Reaktionerna på S-förslaget har varit starka från flera håll.

”Inte ens vanliga diktaturer har obligatorisk förskola, men det förordas alltid av mardröms­ideologier där staten vill forma alla barn efter sin egen ideologi”, twittrar matskribenten och tv-profilen Edward Blom.

”Beskedet är att endast det offentliga vet vad som är bäst för barn. Exakt hur man ska tvinga tvååringar att gå i förskolan framgår inte. Ska de hämtas dagligen av polisen?” frågar sig debattören och författaren Lars Wilderäng på sin blogg.

Svensk förskola är redan i dag hårt pressad med stora barngrupper och personalbrist och även bland förskolepersonal i olika Facebookgrupper har många riktat stark kritik mot innehållet i motionen. Bland annat frågar sig flera personer varför förskolan ska försöka ta över föräldrarnas roll för mycket små barn.

I dag har Sverige en allmän förskola från tre års ålder, det innebär att alla barn som fyllt tre erbjuds 15 timmars förskola per vecka. Socialdemokraterna driver sedan tidigare att allmän förskola ska gälla från två års ålder.

Skulle partiet som helhet anta motionärernas linje innebär det att man anser att ett erbjudande om förskola för tvååringar i stället bör bli en plikt.

Inte ens vanliga diktaturer har obligatorisk förskola.

Adventsbudskap extra viktigt i coronamörker

Ledare I år är det inte bara en mörk årstid som ackompanjerar advent. Frågan är om stämningen i landet,... lördag 28/11 00:00

Rekordmånga kvinnor är föreståndare inom Pingst

Fördubbling. Allt fler föreståndare inom Pingst är kvinnor. Sedan 2014 har andelen kvinnor bland föreståndarna... lördag 28/11 19:00

Vi kan vara stolta över dem som gått före oss i tron.

Inför söndag Ps 24 ”Gör porten hög, gör dörren bred …” Så sjunger vi i adventspsalmen 107 i svenska psamboken.... fredag 27/11 00:00

Många tror att problemet fortfarande stavas Israel

Israelkrönika I lördags lade den i nuläget mest kände sångaren i Egypten, Mohamed Ramadan, ut en bild på...