Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

S driver på för förskola från två års ålder

Gör förskolan allmän från två års ålder, förbjud alla konfessionella friskolor och förbjud vinstuttag i skolan. Partistyrelsen i Socialdemokraterna skärper nygamla förslag som partiet kan gå till val på om de får stöd av S-kongressen i höst. Partiet vill även se över möjligheten att korta sommarlovet.

Nyheter · Publicerad 17:00, 22 sep 2021

Partiet har drivit vissa sådana krav förut, men pausat eller mildrat dem, bland annat på grund av samarbetet med L och C de senaste åren.

Det har saknats stöd i riksdagen, men partistyrelsen känner nya vindar blåsa.

– Tiden är verkligen mogen för att den här diskussionen tar fart. Det finns en kritisk diskussion [om vinstuttag] långt in i de borgerliga leden, säger utbildningsminister Anna Ekström på en pressträff.

Hon säger att partiet återkommer till hur det ska gå till att gå den vägen, men att det ska ske på ett ordnat sätt, om S kan få stöd i riksdagen.

Hur ett sådant förbud ska förenas med aktiebolagslagen, kunde Anna Ekström dock inte svara på.

Ett annat förslag till S-kongressen den 3–7 november är att se över etableringsfriheten för skolor. Enligt Ekström kan i dag en friskola som plötsligt vill etablera sig slå sönder en kommuns hela skolplanering.

Partiet vill också driva frågan om att förbjuda alla religiösa friskolor. I januariavtalet med C och L fanns ett förslag om att förbjuda nyetablering av sådana skolor som regeringen arbetar med.

Ytterligare ett förslag är att slopa kötiden för friskolor och införa ett gemensamt antagningssystem för alla skolor.

S-ledningen föreslår vidare att sommarlovets längd ska ses över och att förskolan ska bli allmän från två års ålder, bland annat för att barn ska få möjlighet till en bra språkutveckling.

Anna Ekström gör klart att partiledningen inte har tänkt klart om vad en bra längd på sommarlovet skulle vara, men att den nuvarande längden på lite drygt två månader kan vara för väl tilltagen.

Förslaget om allmän förskola från två års ålder ska fungera som så att alla tvååringar skrivs in med automatik, sedan är det upp till föräldrarna att tacka nej.

Kongressens beslut blir grunden för vad S ska gå till val på nästa höst.

Organisationer larmar: Tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer

Ekonomi. Ökade kostnader för mat, el och räntor gör det svårt för familjer att få ihop vardagen och barnen... måndag 20/3 13:00

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10