Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Socialdemokraternas, Centerpartiets och Sverigedemokraternas engagemang i kyrkovalet visar att de inte är religiöst neutrala, menar Berth Löndahl från Frimodig kyrka. På bilden ses statsminister Stefan Löfven och hans fru Ulla i Årsta kyrka i Stockholm i samband med att de förtidsröstade i kyrkovalet. Foto: Henrik Montgomery/TT

S, C och SD kritiseras för att ha bundit sig till luthersk tro

Kan muslimer, judar, hinduer, katoliker, ateister och pingstvänner verkligen rösta på ett parti som inte är religiöst neutralt utan ställer sig bakom Svenska kyrkans trosbekännelse? Frågan väcks av Berth Löndahl i Frimodig kyrka som menar att S, C och SD antingen talar med kluven tunga i riksdagen eller i kyrkomötet.

Nyheter · Publicerad 16:37, 13 sep 2021

Det är i en debattartikel i Kyrkans Tidning som Löndahl vänder på perspektiven i debatten om partipolitikens roll i kyrkan. I stället för att utgå från hur kyrkan påverkas frågar han sig om inte bilden av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverige­demokraterna som religiöst neutrala krackelerar när de binder sig till ett enskilt trossamfund.

Detta är partier som normalt betonar att de är neutrala till, och ofta kritiska i synen på, religion.

De som väljs in i kyrkans beslutande organ, såväl enskilda ledamöter som hela nomineringsgrupper, ”är bundna till den kristna tron och de grundläggande skrifter som räknas upp i Svenska kyrkans portalparagraf”, skriver Berth Löndahl.

Kyrkoordningen nämner inte något partiprogram eller någon annan ideologi än den kristna trosbekännelsen. Slutsatsen blir att de partier som verkar politiskt i kyrkan ställer sig bakom orden: ”Vi tror på Gud Fader allsmäktig ... Vi tror ock på Jesus Kristus, Guds enfödde Son ...”

Antingen är partierna religiöst obundna och måste lämna kyrkan, eller så är påståendet om att man är ett sekulärt parti falskt, menar Löndahl.

”Därför är det en tidsfråga innan de, som tillhör andra religiösa sammanhang … inte längre kan rösta på ett parti som dominerar styrandet av endast ett av Sveriges många trossamfund. När ställer sig muslimerna eller katolikerna frågan om de kan rösta på Socialdemokraterna? Eller på Centern? Eller Sverigedemokraterna? Partier som har en stark ställning i endast en enda av många kyrkor och religioner medan de i övriga inte utövar varken makt eller inflytande.”

Ett liknande resonemang för Tara Twana, socialdemokrat och styrelseledamot i Humanisterna.

”Socialdemokraterna ska … inte hjälpa en missionerande religion att få fler anhängare”, skriver hon i en debattartikel på S-sajten Folkhemmet.

Med sitt engagemang i Svenska kyrkans inre angelägenheter favoriserar Socialdemokraterna ett protestantiskt samfund framför alla andra, menar Twana.

”Vi vill ju till exempel inte se ett samhälle med socialdemokratiskt styrda idrottsföreningar eller bostadsrättsföreningar”, skriver hon och frågar sig varför då Svenska kyrkan ska vara en arena för S.

Socialdemokraterna ska … inte hjälpa en missionerande religion att få fler anhängare.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00

KD-politiker: Gör annandag pingst till helgdag

Motionsfloden. Återinför annandag pingst som helgdag. Det föreslår kristdemokraten Kjell-Arne Ottosson i en motion... lördag 23/10 22:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier