Hälften av EU:s 28 medlemsländer tillåter samkönade äktenskap, visar en kartläggning som nyhetssajten Europaportalen har gjort. Undersökningen visar också att åtta länder tillåter registrerat partnerskap för samkönade par, medan sex länder inte tillåter någotdera.
Nu kräver Socialdemokraterna att alla EU-länder ska erkänna samkönade äktenskap.
– När man har ett antal länder som inte erkänner, varken samkönade äktenskap eller för den delen partnerskap, så får det stora konsekvenser för rörligheten, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) till Expressen.
Till tidningen säger hon vidare att det har kommit en EU-dom som innebär att de EU-länder som inte godkänner samkönade äktenskap kommer behöva göra det. Rättar de sig inte kan EU-kommissionen, med domen som grund, driva ett så kallat överträdelseärende, förklarar hon.
Ifall EU-länderna fortfarande inte ändrar sig tycker Annika Strandhäll att EU-domstolen ska utdöma kraftiga bötesbelopp.
Exempel på krav som Strandhäll menar att rättssystemen i alla EU-länder måste införa även för samkönade par är skydd vid separation, stöd vid barnlöshet, rätt att inte behöva vittna mot sin partner och att sjukvården ska ge samma rätt till en nära anhörig, skriver Expressen.
De länder som man särskilt ska rikta blicken mot är, enligt Strandhäll, Lettland, Litauen, Polen, Slovakien, Rumänien och Bulgarien som varken erkänner samkönade äktenskap eller registrerade partnerskap.
När Världen idag tar kontakt med Socialdemokraterna för att ställa några frågor inför EU-valet uppger de samtidigt att de tycker att socialpolitiken i första hand är en nationell fråga.
– Varje land måste själv kunna bestämma sina egna socialpolitiska ambitioner, skriver de i ett mejl.
Hbtq-frågan verkar dock vara ett undantag.
EU-länderna måste kunna öka sitt samarbete för att underlätta för EU:s medborgare att bo och arbeta i olika EU-länder, menar de.
– Det är också viktigt att säkerställa grundläggande sociala rättigheter för sammanhållningen inom EU, skriver de vidare.
På sociala medier får Strandhälls förslag kritik.
”Varför detta straffande på EU-nivå? Om det var tvärt om, böter till de länder som tillåter samkönade äktenskap, vad skulle Strandhäll säga då?”, skriver en person på Twitter.
”Sverige ska inte sätta sig till doms över andra medlemsländer”, skriver en annan.
Flera personer anklagar Strandhäll för dubbelmoral.
”Bättre med böter till EU-länder som tillåter ungdomsförbund skandera antisionistiska ramsor och som låter antisemitismen frodas”, skriver en person apropå händelsen i Socialdemokraternas 1 maj-tåg i Malmö nyligen.
”Intressant att på EU-nivå skall svenska värderingar påtvingas med hot om sanktioner. Samtidigt som det i integrationspolitiken är: Salafist? Bidrag, javisst!”, skriver en annan.
Några få personer försvarar Annika Strandhäll.
”Bra förslag. EU kan göra en viktig insats i att skapa regler, ramverk och incitament som främjar social progression”, skriver en person.