Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Över entrén på Sankt Hansskolan i Visby, där Magdalena Andersson slog fast att S vill förbjuda nya konfessionella skolor, finns inskriptionen ”Gudsfruktan är vishetens begynnelse”. Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

S attack på kristna skolor – framför citat om Guds vishet

När statsminister Magdalena Andersson (S) höll presskonferens under Almedalsveckan i Visby gick hon på nytt till attack mot konfessionella skolor. Ironiskt nog uttalades kritiken dock framför en skola där inskriptionen ovanför entrén proklamerar bibelcitatet: ”Gudsfruktan är vishetens begynnelse”.

Nyheter · Publicerad 07:00, 5 jul 2022

Socialdemokraterna driver denna valrörelse, liksom den förra, frågan om att förbjuda konfessionella friskolor. När politikerveckan i gotländska Almedalen drog igång på söndagen var det Socialdemokraternas dag och Magdalena Andersson höll pressträff utanför Sankt Hansskolan i Visby. Där deklarerade hon att S nu vill förbjuda skolföretag att ta ut vinst.

– Vi vill inte bara förbjuda vinstuttaget utan också att alla eventuella kryphål täcks igen, sade hon enligt TT.

Andersson använde begreppet ”nej-sägarriksdag” för att det saknas majoritet för S förslag i riksdagen.

– Det jag vet är att det finns ett väldigt starkt stöd för detta hos det svenska folket, men inte i den svenska riksdagen.

Men att särskilja folkviljan från de folkvalda representanterna är farligt, menar kritiker.

”…retoriken om folket och folkviljan som något skiljt från dess parlamentariska representanter är något som statsministern hämtat från grupperingar långt ut på vänsterkanten … Sådana tankegångar används ofta för att motivera politiskt våld eller aktioner som syftar till att störa beslutsfattarna”, skriver till exempel Jacob Sidenvall på ledarplats i Smålandsposten.

Andersson hävdade vidare att friskolor delar ut ”glädjebetyg” och kritiserade på nytt de konfessionella friskolorna. Där ska regeringen nu lägga ett skarpt förslag om att förbjuda nyetablering. Men S har sedan länge varit tydliga med att deras mål är att förbjuda alla konfessionella skolor, också de befintliga.

Enligt Magdalena Andersson är syftet med S-förslagen om skolan att ”återta den demokratiska kontrollen över välfärden”.

På Sankt Hansskolans byggnad, vid vilken Andersson levererade sin kritik, står inskriptionen: Timor Dei initium sapientiae.

Det är ett bibelcitat på latin från Psaltaren 111:10: ”Gudsfruktan är vishetens begynnelse”.

Inskriptionens betydelse uppmärksammades på Twitter av både Jacob Rudenstrand på Svenska evangeliska alliansen och TT:s politikreporter Owe Nilsson.

Kanal 10 vädjar om ökat ekonomiskt stöd

Media. Den svenska tv-kanalen Kanal 10 står inför en tuff ekonomisk utmaning och behöver få in... lördag 28/1 18:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10