Nyheter
Ryskägt fartyg tros ha koppling till katastrofen i Beirut
Hamnanställda har vid upprepade tillfällen varnat för att den libanesiska lagerlokalen med kemikalier ”riskerar att spränga hela Beirut”.Ett ryskägt fartyg som tidigare transporterat kemikalier till staden misstänks nu ha samband med katastrofen, rapporterar bland annat CNN.
För snart sju år sedan seglade fartyget M/V Rhosus, som ägs av den ryske affärsmannen Igor Greschushkin, söderut med 2 750 ton ammoniumnitrat ombord. Den ursprungliga destinationen var Moçambique i Afrika, men efter ett stopp i Grekland bytte fartyget kurs och styrde mot Beirut.
Anledningen till den förändrade rutten var att ägaren meddelat att fartyget behövde hämta mer last för att täcka kostnaden för seglingen, uppger tv-kanalen CNN.
M/V Rhosus anlöpte Beiruts hamn, där besättningen sedan övergav fartyget bland annat på grund av obetalda löner. Lasten med ammoniumnitrat togs om hand och magasinerades i hamnen, trots att tulltjänstemän påtalade att detta utgjorde en ”extrem fara för staden”.
Nyhetsbyrån Reuters citerar en källa från Beiruts hamn som säger att man så sent som för ett halvår sedan varnade regeringen för att kemikalierna ”riskerar att spränga hela Beirut”, men att ingen åtgärd vidtogs från regeringens sida.
Libanons premiärminister Hassan Diab säger nu att det faktum att ammoniumnitrat förvarats i hamnen, utan lämpliga säkerhetsåtgärder, utreds. Beiruts hamn och tullkontor sägs vara ökända för korruption, där grupper som Hizbollah har inflytande, uppger CBN News.
Ammoniumnitrat kan inte detonera av sig självt. I onsdags kom rapporter om att gnistor från svetsarbete eventuellt kan ha utlöst explosionen.
Tisdagens explosion i Beirut beräknas hittills ha dödat minst 135 människor och skadat omkring femtusen personer. Dessutom har fler än 300 000 människor blivit hemlösa.
Många libaneser skyller nu på landets regering. Oavsett orsak till explosionen menar invånare i landet att regeringen inte tar ansvar.