Nyheter

Ryska soldater i Ukraina varnar reservister

Många ryska reservister som kalls in till kriget i Ukraina riskerar att dö, menar tre anonyma yrkessoldater. På bilden ses ryska reservister på väg att borda ett tåg i staden Prudboi för vidare transport mot Ukraina.
Många ryska reservister som kalls in till kriget i Ukraina riskerar att dö, menar tre anonyma yrkessoldater. På bilden ses ryska reservister på väg att borda ett tåg i staden Prudboi för vidare transport mot Ukraina.

Tre ryska yrkessoldater, som alla stridit i Ukraina tidigare i år, varnar för vad som kan hända med de reservister som nu kallas in. Den uppenbara faran som de vittnar om är att många kan komma att bli kanonmat.

Publicerad Uppdaterad

De är bara civila som gjort värnplikt vid något tillfälle. Vad ska de göra för skillnad?

”Chingiz”, kontraktsoldat

Det är den oberoende exilryska nyhetsförmedlaren Meduza som har frågat soldater som stridit i Ukraina vad de tycker om insatsen, och som återger svar från tre anonymiserade soldater i en artikel på sin sajt.

Den första, som kallas för ”Kirill”, berättar att han hade arbetat som så kallad kontraktssoldat åt den ryska militären under en längre tid när han självmant valde att åka till fronten för att, som han trodde, slåss mot ”nazistiska” ukrainska förband.

När han kom in i Ukraina slogs han i stället av den förödelse som de ryska trupperna hade lämnat efter sig, och tänkte att det var de själva som var fascister.

När han senare klagade över vad han beskriver som ”korkade order”, ska hans befäl ha svarat att hans grupp bara var kanonmat, och dessutom den tredje i ordningen att forma bataljonen i fråga, efter att de tidigare hade stupat.

Till slut lyckades han desertera, och varnar nu för vad reservisterna har att möta om de skickas till Ukraina. Han menar att det är stor risk att de dör.

Den andra som får komma till tals är en legosoldat som spenderat ett halvår vid fronten i Ukraina på uppdrag av Wagner-gruppen, och som kallas för ”Anatoly”.

I kontrast till Kirill ifrågasätter han inte den ryska insatsen i sig, och kallar de som dör i Ukraina för ”hjältar”.

Men Anatoly är samtidigt tydlig med att det har gått mycket dåligt för den ryska armén i Ukraina, och frågar sig vad reservisterna ska göra för skillnad.

Han tar som exempel en son till en vän, som fått en inkallelse­order, och som enligt Anatoly inte fick öva skytte mer än kanske ett par gånger under hela sin ettåriga värnplikt.

Den tredje soldaten, som kallas för ”Chingiz”, är en kontraktsoldat som trodde att han skulle på övning i januari, men i stället hamnade mitt i kriget, och nu dragit slutsatsen att det är Putin som är angriparen.

Han menar att inte ens de, som kontrakts­soldater, fick tillräcklig träning, och beskriver deras förluster som enorma.

– Och nu kallar de in hela reserven. De är bara civila som gjort värnplikt vid något tillfälle. Vad ska de göra för skillnad? säger Chingiz.

Powered by Labrador CMS