På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Rysk varning för Balkanscenario i Libyen

- Den humanitära flyginterventionen till Jugoslavien slutade med tiotusentals militärer och en stor amerikansk militärbas i Kosovo. Samma scenario kan komma att upprepas i Libyen, menar Slaviska institutets expert Aleksandr Karasjov.

Nyheter · Publicerad 15:00, 6 apr 2011

Ryska statsvetare varnar för att västvärldens engagemang i Libyen kan förvandlas till en långvarig militär operation som kan liknas vid en invasion.
Karasjov jämför med händelseförloppet på Balkan:
– I princip är själva diskussionen avsedd för att hitta en lösning, som tillfredsställer alla parter samt hela världssamfundet. Dock har västländerna redan lärt sig att kringgå säkerhetsrådets begränsningar.

– Den humanitära flyginterventionen till Jugoslavien slutade med tiotusentals militärer och en stor amerikansk militärbas i Kosovo. Samma scenario kan komma att upprepas i Libyen, sade Aleksandr Karasjov till Rysslands röst, den ryska regeringens officiella nyhetskanal.
Oleg Chlestov, juridisk expert på internationell rätt, menar att Nato:s handlingar ur rättslig synvinkel är illegala.

– Skydd av civila mot folkmord är en lagenlig aktion, stadgat av FN:s säkerhetsråd. Beslutet om detta fattades den 17 mars och löd entydigt: Gaddafis flygvapen får inte användas mot civila. Det som Nato vidtar  överstiger dock ramarna för FN:s resolution. Det är en förvrängning av den idé, för vars skull resolutionen antogs, säger han till Rysslands röst.
– Det som sker i Libyen är ett grovt lagbrott mot den internationella rätten. Allt mer information om hemliga vapenleveranser till libyska rebeller läcker ut till pressen. Inte heller Nato:s havsblockad av Libyen har sanktionerats. Och libyer, som lider allvarlig matbrist, har ännu inte fått något bistånd från vare sig USA eller Europa.

Även enligt Konstantin Kosatjov, chef för Rysslands statsdumas utrikesutskott, strider Nato:s agerande mot FN:s säkerhetsråds beslut. Enligt honom är det uppenbart att USA och dess bundsförvanter strävar efter att bli av med  Gaddafis regim genom att backa upp oppositionen.

Ruben Agnarsson
ruben.agnarsson@varldenidag.se

Människovärde avgör inte kristen äktenskapssyn

Ledare Är meningsfull dialog möjlig? Nutidens aggressiva samtalsklimat kan få också en obotlig optimist... lördag 8/5 00:10

Vi måste vårda oegennyttan med varsamhet så att den lever kvar.

Gästkrönika Som svenskar är vi små droppar i ett hav av människor. Obetydligheten och maktlösheten inför... lördag 8/5 00:00

Världen idag AB fick ny styrelseordförande

Världen idag. Per-Olof Eurell avgick som ordförande för Världen idags styrelse i samband med torsdagens... fredag 7/5 16:35

Senaste nytt

    Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

    Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier