Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

”Rymdfärd” till Mars ägde rum i israeliska öknen

Mänskligheten fortsätter sin strävan om att kunna sätta fötter på Mars.
Nyligen befann sig sex astronauter i israeliska Negevöknen för att simulera en 21 dagar lång expedition på planeten, rapporterar Times of Israel.

Nyheter · Publicerad 12:00, 5 nov 2021

Det steniga och rostfärgade landskap som erbjuds i Ramon-kratern, i israeliska Negevöknen, ansågs vara den plats som gav bäst förutsättningar att komma så nära planeten Mars som det bara är möjligt. Israelen Alon Tenzer var en av sex deltagande astronauter i det projekt som syftade till att föra mänskligheten något steg närmare målet att resa dit.

Astronauterna tillbringade tre veckor inne i en simulerad rymdfarkost som de endast fick lämna iförda rymddräkter. Mängder med experiment utfördes i en miljö där kommunikationen med omvärlden skedde med tio minuters fördröjning. De sex astronauterna åt medhavd mat, duschade med begränsad tillgång på vatten och åtgärdade själva de problem som uppstod, till exempel en trasig toalett.

– Miljön för detta experiment är den mest moderna och komplexa simuleringen av Mars som byggts på denna planet, säger Gernot Gromer, chef för Österrikes rymdforum, enligt Times of Israel.

Portugisen João Lousada, som tjänstgjorde som fältchef för de sex astronauterna, anser att projektet blev framgångsrikt.

– Vi lärde oss många saker som kommer att ta oss närmare Mars, jag är verkligen övertygad om att vi har tagit ett viktigt steg här, säger han.

Tyskan Anika Mehlis, enda kvinna i astronautteamet där sex länder fanns representerade, tycker att upplevelsen kändes realistisk.

– På morgonen när du vaknar och tittar ut genom de små fönstren och ser det här röda landskapet börjar du känna dig riktigt långt borta. Naturligtvis vet du fortfarande att du inte är på Mars, men du kan verkligen föreställa dig hur det skulle kännas, säger hon enligt Times of Israel.

Offentliga och privata satsningar tävlar om att komma först till Mars. USA:s förre president Barack Obama är en av dem som deklarerat att människor inom några decennier kommer att promenera på planeten.

Forskare menar att historiens första bemannade rymdfärd till Mars inte behöver ligga alltför långt fram i tiden.

– Vi tror att den allra första människan på Mars har fötts och nu möjligen går på en grundskola i Tel Aviv, Shanghai eller New York, säger Gernot Gromer.

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Grönt ljus för att ge vaccin till mindre barn

Covid-19. EU:s läkemedelsmyndighet EMA gör som väntat tummen upp för vaccin mot covid-19 för barn i åldrarna... söndag 28/11 05:00

Tomas Sjödins författarskap prisas igen

Kultur. Författaren och pastorn Tomas Sjödin har tilldelats året Birger Norman-pris.   Priset vill... lördag 27/11 18:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Därför terrorstämplade Israel sex så kallade ”humanitära” organisationer

Israelkommentar I oktober terrorstämplade Israel sex humanitära icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s....
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier