Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Robot slog ner i Polen – tros vara ukrainskt misstag

På tisdagen slog en robot ner i Natolandet Polen och dödade två personer, något som väckte oro och frågor. Alltmer tyder nu på att det var en ukrainsk försvarsrobot som hamnade fel, uppger världsledare, men mycket är fortfarande oklart kring händelsen.

Nyheter · Publicerad 22:00, 16 nov 2022

Det finns ännu inga bekräftade uppgifter om vem som avfyrade roboten eller varifrån den sköts, men allt fler världsledare verkar luta åt att roboten avfyrades från Ukraina i syfte att träffa en inkommande rysk robot.

”Baserat på den nuvarande informationen så verkar attackerna i Polen vara resultatet av ukrainskt luftförsvar”, skriver Belgiens försvarsminister Ludivine Dedonder på Twitter och tillägger att delar av både en rysk robot och en ukrainsk jaktrobot uppges ha landat i Polen – men att fortsatta utredningar behövs.

Ukraina har kvar ryska och sovjetiska vapen i sina lager.

Polens president Andrzej Duda säger att det inte finns några säkra uppgifter kring vem som avfyrade roboten.

Det går inte att bevisa att roboten utgjorde ett angrepp mot landet och det går heller inte att bevisa att roboten avfyrades från Ryssland, uppger han.

– Robotnedslaget var troligtvis en olycka, säger Duda.

Militäralliansen Nato blixtinkallade till ett möte i Bryssel på onsdagen med anledning av händelsen. Natochefen Jens Stoltenberg sade på en pressträff i samband med mötet att inget tyder på att det rör sig om en medveten handling.

Mycket är ännu oklart om vad som egentligen inträffat och utredningen pågår fortfarande, men det var sannolikt en ukrainsk robot som slog ned i Przewodów, säger han.

USA:s president Joe Biden uttryckte också tveksamhet kring huruvida roboten skjutits upp från Ryssland, när han uttalade sig efter ett snabbinkallat möte med ledare för G7- och Natoländer på indonesiska Bali i samband med det pågående G20-mötet.

– Det är osannolikt att den avfyrades från Ryssland, sade han.

Enligt Biden var det den bana som roboten tagit som skapade tvivel om att den avfyrats från Ryssland.

Ryssland förnekar inblandning i robotnedslaget. Enligt Kreml ska bilder från händelsen visa att det rör sig om en ukrainsk så kallad S-300-robot.

Polen har ökat sin militära beredskap efter händelsen.

Ett frågetecken har varit om Polen ska åberopa artikel 4 i försvarsalliansens fördrag, som innebär att ett medlemsland kan sammankalla övriga Natoländer för konsultation för att fastställa om dess territoriella integritet, politiska oberoende eller säkerhet hotas. President Duda antydde på tisdagen att det övervägdes, men enligt Stoltenberg har Polen inte åberopat artikeln.

Det svenska försvaret avvaktar de pågående utredningarna av incidenten. Försvarsmakten hänvisar till det besked som gavs under tisdagskvällen, där man meddelade att situationen följs ”mycket noga” och att man inte ser någon aktivitet som hotar Sverige.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00