Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

En ortodox jude ber framför en menora vid Västra muren i Jerusalem. Foto: TT

Rivstart för Upprop Israel

Sedan Världen idag i fredags startade namninsamlingen Upprop Israel har över 2 500 personer skrivit under online. Uppropet som ska ses som ett uttryck för stöd till Israel och missnöje gentemot den svenska S-MP-regeringen har mötts av såväl positiva tillrop som vass kritik.

Nyheter · Publicerad 08:50, 17 nov 2014

I fredags morse drog namninsamlingen Upprop Israel i gång.
Världen idags ansvarige utgivare och chefredaktör, Lukas Berggren, står i spetsen för uppropet tillsammans med ett 40-tal opinionsbildare, judiska och kristna profiler och politiker.
Uppropstexten, som går att läsa här, slår fast att det handlar om en missnöjesyttring och ett avståndstagande från S-MP-regeringens beslut om att erkänna en palestinsk stat.
Samtidigt är det också ett uttryck för ”stöd för den demokratiska staten Israel” och namnlistorna kommer att lämnas in till såväl svenska regeringen som till Israels ambassad.

Uppropet har mötts av både positiv och negativ kritik.
En Facebookanvändare kommenterar uppropet: ”Ofattbart att kristna är emot fred. För mig är detta ett solklart obibliskt upprop.”
En annan kallar namninsamlingen för ett ”obegripligt upprop” och menar att det handlar om ”kristna ’Israelnostagiker’.
På twitter förkunnar moderata debattören Jessica Schedvin att hon ska starta ett upprop mot Världen idag.
Lukas Berggren är inte förvånad över att det kommer kritik men tycker att den är missriktad.
– För mig är det svårt att förstå hur man kan svälja ett erkännande som ger legitimitet åt en terrororganisation och samtidigt gå i taket över att någon påtalar detta, säger Lukas Berggren.
– Men fientligheten mot Israel är inget nytt i vårt land. Kritiken visar hur angeläget uppropet är. Vi måste visa vårt missnöje med erkännandet och vårt stöd för Mellanösterns enda demokrati, säger Berggren.

Så det är inte fråga om ”Israelnostalgi” då?
– Nostalgi handlar om något som har skett för länge sedan, men det här är ett erkännande som skett alldeles nyligen och vi vill visa att vi inte stöder detta och det handlar snarare om att skapa en hållbar framtid för både israeler och palestinier.

Vid pressläggning av denna tidning har över 2 500 personer skrivit under uppropet via nätet.
På grund av den säkerhetsrisk som följer med att man offentligt står upp för Israel så visas inte namnen på de som undertecknat namninsamlingen. Dessa blir offentliga först när listorna lämnas över till svenska regeringen.
Dessutom krävs att de som undertecknar namninsamlingen via webben bekräftar sin underskrift via e-post. Detta för att ha en kvalitativ namninsamling och minska risken för sabotage.
– Vi kan se att runt 700 personer ytterligare har skrivit under uppropet men utan att bekräfta sin adress. Därför är det viktigt att klicka på bekräftelselänken i e-postmeddelandet som skickas från vårt system. Först då blir din underskrift giltig, säger Lukas Berggren.

Uppropet sprids inte bara via internet, berättar Lukas Berggren.
– Vi har hört hur folk tar med listor till sina församlingar och samlar in namn. Jag har även fått rapporter om personer som ställer sig utanför köpcentrum för att samla underskrifter, säger Berggren.
Uppropet går också att ladda ner från Världen idags webbsida för utskrift.

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se 

 

Klicka här för att skriva under Upprop Israel online

Läs också:

 

 

 

Kravallerna i Sydafrika och hoppet om Guds dom

Ledare Den senaste tidens kravaller i Sydafrika har skakat om en hel värld. Inte sedan... lördag 31/7 00:10

Elise fick vittna om Jesus Kristus i Svenska Dagbladet

Media. – Berätta för mig om din tro, säger Svenska Dagbladets journalist till 85-åriga Elise Lindqvist,... fredag 30/7 13:06

Om kärlek för Jesus varit det som känns bra just då hade vi varit förlorade för alltid.

Gästkrönika Kärlek. Vad är den? Vad gör den? Hur definieras den? De kanske mest berömda Bibelorden om kärlek är... lördag 31/7 00:00

Landet som jag som jude alltid kan lita på och luta mig emot

Israelkommentar Jag skriver denna artikel samma dag som min mamma firar sin födelsedag. Det vill säga inte sin...

Kulturförståelse skapar mer möjligheter till gemenskap

Kommunikation är nyckeln till tillit i en relation, oavsett kultur. Med en rätt kulturförståelse...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier